joi, 29 aprilie 2010

Lupul

Ieri seara ,agitatie mare in sat.Urlau sirenele ambulantelor cum urla de obicei prin marile orase,numai ca la noi nu e un obicei asa ceva ,ci este chiar anormal.Ce s-a intamplat? Ce-i ? Am iesit cu mic cu mare pe la porti.Cei mai curiosi au mers mai aproape de locul cu pricina.Mi s-a facut pielea gaina!
Cica ,in satul vecin,situat in vale ca si noi,un lup flamand a atacat chiar in gradina omului.Nici n-a avut timp sa reactioneze bietul om,ca doar nici nu-i trecea prin cap ca se va intalni cu lupul.Ei,bine!Gradina omului se continua chiar cu padurea,deci nu pare anormal,dar totusi sa atace ziua in amiaza mare!Ce l-o fi apucat??
Abia au reusit sa-l scape vecinii din coltii fiarei.In aceasta lupta ,lupul a pierdut.L-au omorat,insa trei oameni au ajuns la spital cu rani destul de grave.
Ce senzatie trebuie sa fi avut omul?!Sa fi mancat de lup in propria gradina!E prea de tot!
Se pare ca lupul era turbat,deci pericolul mai plutesta asupra oamenilor care au luptat cu fiara.

miercuri, 28 aprilie 2010

Parculetul









De cateva zile ,impreuna cu Sorin, am facut un parculet in fata casei,Am carat bolovani,pamant,pietricele am plantat flori cumparate , primite de la vecini sau aduse de la Remetea si iata ce a iesit.O sa mai pun si flori de piatra.Mai ramane sa varuiesc prunii!





Deja culegem roadele muncii.Azi a inflorit primul iris.E indigo.Abia astept sa infloreasca si ceilalti!





Ce-i drept ma lupt cu gainile vecinei, care au liber sa iasa pe strada.Le place sa stea in pamantul proaspat sapat.Sper sa renunte cu timpul!




Mai trebuie sa-mi fac o banca.M-am gandit ca ar fi frumoasa o bancuta din tulpini de mesteacan.Daca reusesc s-o fac o sa arate super.Si asa atrage deja privirile trecatorilor.;)
Sunt mandra de munca noastra!

marți, 27 aprilie 2010

CADOU



Azi,am primit mult asteptatul cadou de la o prietena virtuala.Cel putin asa o simt eu,iar ea ,Ina,mi-a confirmat acest sentiment.Am primit de la ea niste cercei foarte frumosi,care sunt facuti de ea cu multa indemanare din scoica,perlute de cultura si bucati de coral rosu.Tot timpul ii admir lucrarile,dar si felul ei de a fi,sincera si vesela.

Pentru ca azi a venit postasul pe la noi,m-a tinut in suspans dandu-mi mai intai plicurile cu facturile,iar apoi cu un zambet strengaresc a scos si pachetelul;).Am stiut pe loc ce am in el,mai putin faptul ca sunt chiar ca cei din postarea ta,Ina.
I-am admirat,i-am incercat!
Iti multumesc,draga Ina!Sunt tare frumosi!

Am o oarecare retinere fiindca e primul cadou primit fara sa trebuiasca sa muncesc pentru el!:))(Am mai castigat o data la Loz in plic 10 lei,dar asta a fost tare demult...:))

Mai multe lucruri facute de harnicuta Ina.

vineri, 23 aprilie 2010

Sirop de papadie





Joi,daca tot am fost in gradina m-am tot minunat la cat sunt de harnicute albinele.Lucrau de zor si-si incarcau piciorutele cu polen.Abia mai aveau puterea sa zboare:).Parca veneau din piata cu sacosele pline de bunatati.:))
Da!...numai ca mi se facu rusine ca eu stau si ma uit la ele.Asa ca ma apuc si eu de treaba.Culeg flori de papadie ca sa-mi prepar mai apoi un sirop...

SIROP DE PAPADIE
:))Intr-o zi cat se poate de insorita...
-se culeg 200 de flori de papadie(doar floarea),se spala usor,se adauga 2 litri de apa,apoi se pune la fiert.Se lasa cam 5 min. sa clocoteasca.
-se lasa la racit pana a doua zi.
-se strecoara zeama obtinuta printr-un strecuratoare fina,apoi se adauga zaharul.Pentru 1 litru de zeama 1 kg de zahar.Mie mi-a iesit 1 litru jumate de zeama,deci am pus 1kg jumate de zahar.
-se pune la fiert,amestecand pana ce zaharul se dizolva.
-se la sa sa fiarba 20 de minute.
-se ia de pe foc si se pune in sticle pe care le puneti apoi sa stea in prosoape,la caldurica, pana a doua zi.

Se poate folosi:
ca sirop cu apa minerala,
se pune in ceai,
se bea ca sirop de tuse:)

joi, 22 aprilie 2010

E ziua ta...



drag PAMANT!!!!



In fiecare moment ne arati cate minunatii ascunzi pe batrana ta spinare,apoi te scuturi incercand sa ne faci sa intelegem cand deja prea te doare...









Radacinile noastre sunt adanc ancorate de tine,iar visele se inalta catre cerul ce nu are sfarsit...

marți, 20 aprilie 2010

Sedinta foto...





Azi maturam linistita prin curte,cand deodata simt in cap:Poc!Ma uit de jur imprejur.Nimic.Si totusi ceva m-a lovit .Ce sa fie?!
In iarba descopar misterul.Un "domn"gatit in haihuta aramie, gata de plimbare,statea cu labutele spre cer. Era nemiscat.Probabil picajul i-a daunat mai mult decat mie lovitura.Il ridic.Il asez pe o frunza de lacrimioara si incep sa-i fac poze.Ii place. Sta nemiscat ca o vedeta.
Sigur nu se astepta la asa o zi.Desi primul lui zbor nu a fost prea reusit,sedinta foto a fost una super:).
Abia dupa catva timp, si-a scos aripile de sub platosa de arama,ruginite parca de atata iarna,si a pornit spre o alta aventura...

Cate aventuri am trait in copilarie langa "domnul Carabus"!!!:))))
Mark a vrut si el sa-l ia in mana ,insa perii picioruselor l-au facut sa se rezgandeasca,aruncandu-l cat colo:).

luni, 19 aprilie 2010

Mai aproape de cer...













am fost duminica impreuna cu Sorin si baietii.Cata frumusete avem in jurul nostru!!!
Ne-am dus pe Hanc,locul preferat a lui Sorin.Aici se recrea si inainte de a-l cunoaste.Venea des.Alerga impreuna cu... vantul:).
Acum venim mai rar.Timpul ni se impotriveste.Dar ne-am umplut de liniste,frumos si curatenie.
Jos,e valea Sustiului.Aici masina noastra pare de jucarie:).
Satul sta linistit la poalele muntelui(Codru Moma).Doar e duminica!Se odihneste si el.:)
Palcuri de mesteceni se amesteca cu jnepenii si cu un un soi de conifere cu ace moi(ca o blanita moale) si privesc peste vale cat a inverzit padurea de fag,stejar,molid pin si brad.Din loc in loc cate un cires salbatic se lauda cu florile lui albe.

Mai am si alte frumuseti de pe Hanc!Le las pe alta data;).

duminică, 18 aprilie 2010

Zi plina





Un weekend plin am avut si de aceasta data.Am fost la Remetea,insa acum am pus mana pe...munca.Toata lumea a participat,de la mic la mare.


Daca as fi o albina m-as imbata cu miresmele florilor de cires:).Sunt superbe.Abia astept sa le gust rodul!

Nici Boby nu sta degeaba.Acum molfaie un os,acum face gropi prin pamantul proaspat sapat,acum face raiduri prin gradina de sperie si gainile vecinilor,iar cocosul nostru e disperat:)) de atata ...alergatura.

E primavara in toata regula!

joi, 15 aprilie 2010

Emotii ....



si flori.Ieri dimineata ne-am trezit cu mari emotii in suflet.Teddy avea prima testare mai serioasa la engleza.A participat la Testul Cambridge.Nu a fost usor.A avut chiar tinuta de examen,chiar daca...somnul nu era in totalitate dus de pe ochisori:).













Nu-ma-uita sunt florile ce mi-au inflorit acum in curte.Le iubesc!
Vi le ofer cu tot dragul!

miercuri, 14 aprilie 2010

Concurs de frumusete





De catava vreme in gradina si in jurul meu totul s-a transformat intr-un concurs de frumusete.Intraga natura si-a deschis floarea pentru noi.Nu ne ramane decat sa privim cu ochii larg deschisi minunea ce ne inconjoara.








Acesta zile n-am facut numai pe fotograful ,ci si pe agricultorul harnic:)).Deci mai multa munca in ...natura decat... bloggareala.






La noi mai persista ...ajutorul vecinilor.Mare noroc cand iti vin in ajutor:)),numai ca trebuie sa mergi sa ajuti si tu.Am pus cartofii...intraga strada,deci am avut ce munci.Acum mai avem de muncit la o vecina,daca voi fi acasa ma duc sa-i ajut,si gata...








Acest pomisor, caruia eu ii zic"biris" ,e pata de culoare din gradina mea.S-a facut remarcat si a cucerit albul prunilor si verdele ierbii.Numai marul de-l mai detroneaza ...cand va inflori:))


joi, 8 aprilie 2010

Valea Sustiului









Azi am iesit cu baietii si cu o prietena la plimbare,mai precis sa culegem pietre pentru ornarea curtii si a rondourilor cu flori. Am gasit nu numai pietre ,dar si o natura care radea la soare...Pe mine m-a lasat fara cuvinte...
Multa lume a iesit la soare,la plimbare...

miercuri, 7 aprilie 2010

Lunea de Pasti...cu stropitul



Duminica de Pasti a fost o zi frumoasa cu mult ,mult soare,dar si linistita fiindca am fost acasa,la Remetea, impreuna cu fratii si am obosit uitandu-ne la joaca celor mai mici,Mark si Stefan,pana la epuizare...deja Stefan abia umbla,dar cand i s-a spus ca se pleaca acasa i-a aratat mamei cele 10 degetele spunand ca mai vrea sa stea 10 ore..
A fost frumos!




























Lunea de Pasti lucrurile s-au schimbat.Nici ploaia nu i-a putut opri pe oamenii din sat sa-si petreaca asa cum e traditia.
Dupa ce noaptea am fost la bal cu prietenii,si ne-am culcat la ora destul de mica,dimineata vine Steluta la mine si ma trezeste:
-Hai,sus!Au inceput deja sa vina baietii la stropit!:))Mikloska,(un baietel de 5 ani) a intrebat deja de tine!;)
-Pai da! si ma ridic somnoroasa din pat.La datorie cu mine!:))
La noi e obiceiul ca Lunea de Pasti baietii,barbatii si baieteii sa umble cu stropitul pe la fetite,domnisoare si doamne...de toate varstele,ca nu cumva sa se ofileasca:)).Intra la om in casa,spun o poezie frumoasa,lunga
sau scurta,hazlie sau serioasa...stropesc persoanele feminine din casa cu parfum,apoi pleaca mai departe luind din cos un ou.
Si incep sa vina prima data baieteii vecinilor cu poezii frumoase incarcate cu ...emotii,apoi urmeaza feciorasii care umbla in grup cate doi trei,apoi vecinii si prietenii,ceata de tineri galagiosi si veseli,dar si tatici cu baieti inca prea mici sa umble singuri.Toti sunt inarmati cu sticle de parfum,voie buna,dar si pungi in care isi strang ouale.
Noi ,fetele, stam si asteptam si incercam sa nu ametim de atatea mirosuri de parfum.Rezistam eroic,ca doar asa e obiceiul.:))
Fetele mai mici isi fac grafice cu cine a fost si cine mai trebuie sa vina:)),ca apoi sa se poata lauda cu numarul de ..."stropitori".E si aici oleaca de mandrie!:))
Dupa ce isi iau ouale incepe competitia pe strada...a cui ou e mai tare.Mare e bucuria cand spargi oul celuilalt si intra in punguta ta:)),dar necaz mare e cand iti pierzi oul:((.Aceste lucruri le observi la cei mici,fiindca cei mari ciocnesc ouale doar de dragul sarbatorii.
Ulita e plina de oameni care ciocnesc oua si-si ureaza cand"Paste fericit!" cand " Boldog Husveti Unnepet!",dar bucuria e aceiasi.
Si ai mei baieti au umblat prin tot satul la stropit si au venit acasa cu o gramada de oua care mai de care mai frumoase.Mark a fost necajit putin ca a mai pierdut oua cand a ciocnit,Teddy era multumit ca a fost pe la multe fete,iar Sorin(romanul meu pur sange:)) a imbratisat cu mult drag acest obicei integrandu-se foarte natural intre toti...ungurii din sat.:)Chiar iubeste aceste obiceiuri!
Spre seara ne mai asalteaza doar prietenii apropiati cu care mai stam la povesti langa un pahar de ...ceva si cate o jumatate de prajitura:). ca de una intreaga nimeni nu mai e in stare:)).
Asa e de cand ma stiu in Remetea in Lunea de Pasti.Dar daca stau bine si ma gandesc asa e de cand se stie pe le noi.