marți, 30 noiembrie 2010

Suflete de...

copii.
Cand spunem ca azi copiii o duc mai bine decat am dus-o noi, ne inselam.Si ei traiesc alaturi de noi greutatile,necazurile ,frustrarile.
Daca familia nu are posibilitati materiale,copilul sufera mai ales cand parintii devin agitati,nu mai au rabdare cu ei,ii neglijeaza si-i bruscheaza,chiar daca numai verbal.Copilul sufera,iar suferinta se vede in ochisori,in scris,in faptul ca e absorbit de treburile de acasa neputand sa mai fie "prezent"la activitatile scolare.
Daca unul dintre parinti are un program de 12 ore la munca,iar pe celalalt parinte nu-l prea intereseaza nimic, copilul sufera.Mai mult sta pe strada,iar de aici se vad si rezultate mai rele le invatatura.Mama vine prea tarziu de la munca.Temele sunt facute de multe ori,doar asa sa fie facute.
Daca parintii pun cariera in fata educatiei copilului,el sufera parca si mai mult,chiar daca material nu-i lipseste nimic,afectiv duce dorul mangaierilor parintesti,a faptului ca nu are cine sa priveasca in caietul lui sa-l felicite atunci cand e cazul sau sa-l mustre la nevoie.Doar telefonul ii mai leaga sufleteste zile sau saptamani la rand.
Cand se vor recupera momentele pierdute?NICIODATA!Si acest lucru e trist.
Prea putini parinti mai pot sa-si exercite aceasta datorie fata de copilul sau.Mereu intervine ceva.Copiii sufera:(.
Vad in jurul meu tot mai multi ochisori tristi.
Saracul copil sarac!
Saracul copil bogat!
Sunt parinte si dascal si incerc sa suplimentez pe cat posibil neajunsurile lor.Nu tot timpul reusesc pentru toti copii mei,dar daca le pot oferi putin azi,putin maine sunt fericita.Totusi ce ma bucura cel mai mult e ca mai reusesc sa stau de vorba cu baietii mei despre problemele lor zilnice.Povestim si radem, ne intristam sau impunem niste reguli;).

luni, 29 noiembrie 2010

Clasa noua!





Am terminat inca un proiect!
Am o clasa cu fata noua.Copiii se simt bine in ea.Pare mult mai familiara.E cald,e curat,e bine.Azi fiecare avenit cu papucei de casa,ursuleti,girafe...Piciorusele erau relexate pe mocheta.Doar tabla le mai aduce aminte ca sunt totusi la scoala.
Soarele a intrat si el pe furis,parca ,sa priveasca fata noua a clasei.

Nemultumitului i se ia darul! spune un proverb,dar mi-as mai dori atatea lucruri ca nici nu stiu cu ce sa incep.
Deocamdata ne putem pregati sa intampinam Craciunul.Am multe activitati planificate deja.Voi face si voi arata!
Multumesc parintilor care m-au ajutat sa finalizez pana la faza aceasta.

Ca fapt divers pot sa va spun ca aceasta scoala are cam 100 de ani,fiind prima scoala cu predare in limba romana din zona.Asa pare putin mai tanara!:)

miercuri, 24 noiembrie 2010

Ocupata

Am avut niste zile tare incarcate.Le mai am si acum.Abia imi mai ajunge timpul.Ne-am apucat sa renovam in clasa.Am reusit ,cu banii stransi,sa raschetam parchetul,l-am dat cu lac si palux.Acum astept sa se zvinte sa ne putem muta din nou in clasa.Am mai negociat niste perdele noi,adica le putem plati in rate.Poate reusesc sa strang bani pentru prima rata,din fondul comitetului de parinti,iar apoi nu stiu ce voi face.Oricum, am avut o manuta de parinti activi,care s-au mobilizat si am facut treaba impreuna,am lucrat efectiv cot la cot.Copiii abia asteapta sa intre in clasa cea noua:).Cand e gata fac si poze!
Colac peste pupaza s-a mai stricat si calculatorul,apoi mi-au mai disparut si niste fotografii tare dragi mie.Vina mea este ca nu le-am salvat pe CD,asa ca acum sunt trista ca nu le am:(...
Tot zilele care au trecut am facut si eu un anisor in aceasta lume.Din 16 noiembrie ,anul trecut,am inceput sa exist ,sa cunosc si eu un pic din aceasta lume.Am ramas o mica picatura a acestei lumi...
Imi pare bine ca exist si pe aici!

marți, 16 noiembrie 2010

13 noiembrie



Din nou 13.E zi cu noroc pentru mine sau poate pentru altii:).Ziua cand m-am nascut a fost 13,iar ziua cand am reusit, alaturi de multi prieteni,sa ne fie apreciata munca culturala de mai bine de 10 ani a fost tot 13.
Pe 13 noiembrie,2010,la Remetea a fost mare sarbatoare.Ansamblul de Dansuri Populare Keknefelejcs,a implinit 10 ani.Trebuia sarbatorit acest eveniment,asa ca de azi primavara punem la cale manifestarile din aceasta zi.Am adunat din nou oamenii cu care am inceput.Am discutat.Am lucrat.Apoi cand totul a fost discutat,n-am pus la treaba.Am muncit alaturi de copii din trupa,de tinerii activi ai trupei,dar si de cei care,acum 10 ani s-au numarat printre fondatorii ei.A fost greu,darpana la urma a iesit un program frumos.
Sambata ,la Caminul Cultural din Remetea a avut loc un spectacol care a tinut peste patru ore,un spectacol care a tinut treaza atentia publicului adunat pentru aceasta seara din tot judetul.Pe langa persoane importante din conducerea culturii din judet,au fost alaturi de noi prieteni,colaboratori si multi,multi Oameni.
Ce inseamna pentru voi expresia"Cetatean de onoare"?
Pentru mine si Sorin a insemnat ,sambata,recunoasterea efortului de a mentine le un nivel cat mai inalt cultura dintr-un sat.
E mult? E putin?
Poate unii oameni fac cu mult mai multe lucruri frumoase si utile!!!
Stau si ma gandesc ce-am simtit in momentul cand mi s-a acordat aceasta diploma,de catre d-l primar.Am simtit o obligatie din partea mea de a munci in continuare,asa cum a spus d-l primar,mai in gluma,mai in serios,pe graatis,singura satisfactie fiind aceea ca muncesc aalturi de oameni iniomosi.
Nu pot sa redau in cuvinte munca si satisfactia realizarii acestui eveniment.Ce-i mai importnt e faptul ca multa lume a inteles importanta implicarii lor directe in viata si cultura satului in care traiesc.
M-am bucurat pentru fiecare privire,zambet,cuvant, floare,amintire,dar si pentru fiecare evolutie de pe scena,unde toti au dat ce era mai bun in ei.
A FOST O SEARA MINUNATA!!!

"Din petalele-mi cazute,alte flori incep sa creasca"...e un motiv suficient de a merge mai departe

marți, 9 noiembrie 2010

Cetati




Desi aveau vacanta,zilnic copiii intrau pe poarta scolii,chiar daca nu dis-de -dimineata.Ii urmaream din fata casei.Construiau.Se jucau ore intregi jocurile copilariei mele.:)Zambesc.Copiii n-au disparut.Nici copilaria.Au nevoie doar de un pic de imbold,de imaginatie,de vreme buna...Cand se plictisesc,trec pe teren si bat mingea.Iar revin in cetatile lor:).
Pacat ca cetatile lor din curte vor arde mai tarziu,dar imaginatia si creativitatea lor va ramane vesnic vie.Atunci isi vor construi alte cetati,de cunostinte...

luni, 8 noiembrie 2010

Culori





Ultimele zile de toamna frumoasa in curtea mea.
Trandafirii tot mai infloresc mangaiati de un soare mult prea cald,iar lemnele stau pregatite sa ne incalzeasca pe noi atunci cand iarna o sa-si intre in drepturi.
Pana atunci mai admir nuantele florilor din ghiveci.

vineri, 5 noiembrie 2010

Timp

Incep si eu sfarsitul de saptamana cu o urare:

LA MULTI ANI,ALEX!!!

Este baiatul cumnatei mele,cel mai mare verisor al familiei.Azi implineste 19 ani.Pentru baietii mei e ca si fratele mai mere,iar Teddy il vede ca pe in model.
Nu-mi pere rau ca are astfel de model fiindca e un luptator.Ii place sa si castige orice "lupta",iar pana acum a demonsrat ca nu toti tinerii din ziua de azi sunt dependenti de parinti.Daca el reuseste,atunci toti ar trebui sa faca la fel!Acum e student.A muncit pentru acest statut!Ii place ceea ce face.Ia in serios orice lucru.

Cand era micut,avea 2 anisori cand am ajuns in familia lor,parintii lui ii impuneau sa-mi spuna "matusa",dar el refuza categoric motivandu-si refuzul prin:"O matusa trebuie sa fie batrana,iar Angi e tanara,asa ca nu poate fi matusa:)!"...Angi am ramas pentru el!

joi, 4 noiembrie 2010

Urzicata

Am avut inca o zi superba de toamna,asa ca am reusit sa-mi fac ordine in parculetul din fata casei.Am scos toate florile uscate.Acum are o fata noua,aranjata.La lumina blanda a soarelui parca unele flori ar mai incerca sa infloreasca.Se vor lasa oare pacalite?
Acum simt fiecare tasta in degetele de la mana dreapte.Toata mana mi-e cuprinsa de mii de furnicaturi.De unde vin?Nu va speriati!Doamnele Urzici si-au facut treaba.:))Daca am indraznit sa le ating,m-au "atins" si ele.E o senzatie tare ciudata!Cine ma pune sa lucrez fara manusi?!:)


Citind cateva lucruri despre aceasta planta minunata am selectat cateva :

RETETE POPULARE:

Contra reumatismului: frunzele de urzica proaspat culese se aplica direct pe articulatie, se leaga cu un bandaj de tifon, 5-15 minute. Imediat va aparea urzicarea, care va pune singele in miscare si va produce o incalzire a intregii zone. Articulatiile se dezumfla si se elasticizeaza, durerile se estompeaza.

• Contra durerilor de spate (nevralgia sciatica): se bate cu tulpini de urzica proaspat culeasa pielea de pe zona dureroasa a spatelui, vreme de 5-10 minute. Apoi se inveleste cu o tesatura calduroasa si fina din fire naturale. Pacientul va ramine 30 de minute culcat pe burta si invelit, dupa care se va face o frectie usoara cu ulei de floarea-soarelui.

• Pentru circulatia periferica slaba: se vor urzica usor miinile si picioarele, vreme de 5-10 minute. In unele sate, era obiceiul ca atunci cind ieseau primele urzici fragede sa se mearga pe ele descult, pentru a pune singele in miscare, pentru a alunga durerile de spate si de rarunchi.

• Contra constipatiei: se administreaza cite un paharel de decoct dimineata sau 5-10 picaturi de extract alcoolic de 2-4 ori pe zi, timp de 5-15 zile pe luna.

• Pentru gura: decoctul va scapa de herpes, afte, stomatite sau depunerile albicioase de pe limba. Intareste gingiile sensibile si lupta cu paradontoza.


De cate lucruri sanatoase beneficiaza omul de la tara!!!

Sa nu uitam ca e si un aliment foarte sanatos,iar ceaiul are multe beneficii pentru sanatatea omului.

miercuri, 3 noiembrie 2010

AZI...

a fost o zi superba de toamna.M-am plimbat prin gradina,am facut poze,dar aparatul nu se recunoaste azi cu calculatorul,asa ca raman pe alta data pozele;)),am trebaluit prin bucatarie facand placinta cu branza,care s-a terminat deja,iar acum ca e seara am trecut in casa la verificat teme...mate cu Teddy si romana cu Mark.
Mark a inceput sa citeasca cartea"Cuore,inima de copil" si a venit la mine incantat spunand ca in sfarsit il intelege si pe el cineva,Enrico.Imi citeste:"Cele trei luni de vacanta petrecute la tara au trecut ca un vis...",adica desi e in vacanta,inca tanjeste dupa vara petrecuta la Remetea.Il inteleg.Zambesc.El citeste mai departe capitolul.
Teddy face ex. la matematica fara prea multa tragere de inima,dar le face.In schimb la romana in timp ce-si facea tema,am tras cu ochiul si am vazut ca au poezia"Emotii de toamna"Nichita Stanescu.L-am lasat sa termine,apoi ca un joc l-am provocat sa-l asculte pe Alifantis.I-a placut.Si-a completat teme ascultand vorbele trecute si pline de simtire ale poetului.
Am ascultat mai multe variante cantate ale poeziei,dar tot Nicu Alifantis imi place mai mult.Langa el am mai gasit Semnal M,Compact,Vank,Chilian...
M-am delectat cu muzica buna!Mi-am umplut sufletul cu amintiri!
Ce grozavie e si Youtube-ul asta!

Azi chiar a fost grozav!

marți, 2 noiembrie 2010

KEKNEFALEJCS



sau FLOAREA DE NU-MA-UITA.
...practic azi va trimit in vecini sa culegeti aceste flori.
Mergeti la Starsgates si priviti.
Ce credeti despre ele?

Asa sunt si aceste flori...cresc in locuri mai putin prielnice.

luni, 1 noiembrie 2010

Cum...

poti sa faci fericit un copil?

Sunt foarte multe raspunsuri,dar eu ieri, l-am facut fericit pe nepotelul meu cel mai mic,din partea fratelui.Are 4 ani jumate.
Mi-a cerut zilele trecute un "dovleac urias".Fiind singura dintre frati la tara,i-am pus dovleacul urias in bagajul bunicii si l-am trimis la Oradea.A mai primit unul mai mic.Trebuiau sa se joace impreuna cu frate-meu de-a Halloween-ul,duminica seara.Dovlecii au ajuns la fix,iar bucuria a fost imensa.Stefan a fost de-a dreptul incantat de dovleac,(mi-a transmis prin telefon ca-mi multumeste pentru PREMIU!!!!):)).Cand sa se apuce de lucru,au transformat doar dovleacul mic,cel mare..."nici gand ,tati,sa-l sacrifici!E premiul de la Angi!"Se joaca fericit cu dovleacul prin casa.Il rostogoleste,il calareste...
Ce usor poti face un copil fericit!Cat de ieftina e fericirea unui copil!
Si eu sunt fericita.Mi-e tare drag ,Stefanut!

De multe ori uitam ca si noi ne bucuram de lucruri banale pentru altii,dar pentru noi cu mari semnificatii