joi, 20 martie 2014

Tarta cu spanac

Pentru ca azi e prima zi de primavara astronomica,e  Ziua Internationala a Fericirii,dar si Ziua Internationala a Francofoniei eu va ofer o delicioasa Tarta cu spanac.:))



Daca v-am facut pofta atunci ...
la reteta originala eu am mai adaugat si cateva fire de ceapa  verde taiate marunt,marunt,spanacul,patrunjelul,ceapa verde si mararul le-am cules din solar(congelator):)),iar ouala din cuibar.

  • Ingrediente

    Pentru aluat:
    300g faina, ¼ lingurita sare, 125g unt, 1 ou, 3 linguri apa
     
    Pentru umplutura:
    9 oua + 1 albus, 500g spanac, 600g branza de vaci, 1 legatura patrunjel, 1 legatura marar, 1 varf nucsoara, sare, piper
     
    Pentru uns:
    1 galbenus, 2 linguri lapte
  • Mod de preparare

    Faina, sarea si untul le amesteci pana obtii un aluat sfaramicios. Bati oul bine si apoi adaugi cele 3 linguri de apa. Pui amestecul de ou in faina si framanti foarte bine. Aduni aluatul intr-o bila pe care o invelesti in folie si o dai la rece pentru o ora.
    Intre timp pregatesti umplutura. Speli spanacul bine si il clocotesti pentru 2 minute. Il scurgi bine de apa si apoi in mixezi impreuna cu patrunjelul, mararul, branza si 3 oua + 1 albus. Adaugi nucsoara, sare si piper dupa gust.
    Imparti aluatul in doua, intinzi 2 foi si una dintre ele o asezi in tava unsa cu unt, imbracand si peretii. Adaugi umplutura si nivelezi. Cu ajutorul unui polonic mai mic sau a unei linguri faci 6 “cuiburi”. Spargi ouale cu grija si le asezi in aceste cuiburi, 5 pe margine si unul in centru. Acoperi cu cealalta foaie, inlaturand excesul. Din restul de aluat poti sa faci mici ornamente. Ungi tarta cu galbenusul amestecat cu laptele si o introduci in cuptorul preincalzit pentru 50 de minute la 180 de grade Celsius, pana se rumeneste frumos.
  • Mod de servire

    Tarta cu spanac si oua se serveste dupa ce se raceste!
:)A mea nu prea a apucat sa se raceasca.

miercuri, 19 martie 2014

Primavara mea M.F.C









Carmen a mai adunat si alte"primaveri".:)







marți, 18 martie 2014

REPUBLIK



Seara de seara Teddy imi reaminteste frumusetea acestei melodii si al acestor versuri...Melomanii din noi se trezesc si asculta,asa ca ii spunem si lui Sorin aceasta poveste.



Csillagok, csillagok mondjátok el nekem,
Merre jár, hol lehet most a kedvesem,
Veszélyes út, amin jársz, veszélyes út, amin járok,
Egyszer te is hazatalálsz, egyszer én is hazatalálok.

luni, 17 martie 2014

Dupa leurda

Scopul iesirii la munte a fost sa culeg leurda.:)


Leurda este cunoscută ca remediu de milenii, fiind prescrisă drept întăritor şi detoxifiant de renumiţii medici ai Greciei antice. Pro­prietăţile sale terapeutice au fost cerce­tate şi de medicii din Imperiul Roman, care recomandau planta atât pentru cură­ţarea sângelui, cât şi pen­tru tratarea unui impresionant număr de boli, de la viermi intestinali până la suferinţe ale plămâ­ni­lor. Miracu­losul leac verde nu era străin nici da­cilor, care foloseau leurda pentru vindecarea rinichilor bolnavi şi înlă­tura­rea otrăvurilor din sânge.
A fost botezată Allium ursinum - us­turoiul ursului, pornind de la con­statarea că urşii, abia ieşiţi din peri­oada de hiber­nare, aşteaptă cu mare interes apariţia leurdei, pentru a-şi redobândi puterile şi agilitatea. Şi nu este de mirare, dată fiind uimitoarea forţă terapeutică ascunsă în frun­zele cu miros înţepător. Leurda este bogată în sulfură de alil, elementul care îi imprimă gustul şi mirosul ca­racteristic plantelor din genul Allium (cele mai cunoscute fiind ceapa şi usturoiul). În plus, con­ţine numeroase substanţe cu un valoros potenţial tera­peu­tic: vitami­nele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, magneziu, fos­for, uleiuri eterice, glu­cide şi, bineînţeles, proteine. Nemaiîntâlnita alcă­tuire cu care a înzestrat-o natura îi conferă numeroase calităţi terapeutice, leurda fiind un ajutor de nădejde în lupta cu bolile şi, totodată, un excelent tonic natural.

Efectele curative le puteti citi intrand pe link-ul atasat de cuvantiul leurda.Merita sa treceti in revista tot ce scrie,apoi sa consumati aceasta planta plina de miracole.



Duminica dimineata,pe cand s-au trezit baietii am razuit o sfecla rosie,am taiat o mana buna de leurda fideluta ,am stopit-o cu putin ulei de masline si am pudrat-o cu sare,am copt niste placintele cu branza si cartofi si i-am asteptat la masa.A fost un adevarat festin.:)
Azi am dus la scoala si colegelor,iar maine prezint plantuta si micutilor mei.O vor si gusta,desi nu-i sigur ca o sa le placa,macar o sa cunoasca inca o planta plina de vitamine.

duminică, 16 martie 2014

Casa lor...

Ieri am fost doua ore la munte,aproape de Vartop,la 20 km de casa,chiar daca cartofii imi fierbeau pentru placinta,masina de spalat isi facea trebusoara,iar furtuna se vedea dupa colt.:))
Am lasat totul balta,adica in grija lui Sorin si impreuna cu Teddy si o verisoara draga mie am pornit la drum.In viata mea n-am vazut atatia ghiocei!
A fost o incantare pentru ochi!
Scopul calatoriei a fost altul,asa ca maine mai vorbim.:))















Azi ploua si e un timp mohorat,dar imaginea de ieri mi-a umplut sufletul,asa ca sunt fericita!:)

joi, 13 martie 2014

13

Si inc-o fila
Se intoarce in cartea
Vietii mele,azi...

miercuri, 12 martie 2014

M.F.C. Prin lume...






Mai multe imagini de prin lume gasiti la Carmen.

marți, 11 martie 2014

ce as asculta...



Timpul de afara imi da acest drept,asa ca dau sonorul tare si ma duc sa lucrez in gradina.:))
Sorin are si alte triluri.

vineri, 7 martie 2014

De ziua ta...

si-a mea... si-a ei...









Sa aveti parte de cate o inimioara iubitoare langa voi!