luni, 21 decembrie 2009

Semnificatia bradului de Craciun

Vine Craciunul! Dar de unde vine bradutul impodobit?
Citeam azi un articol din JB tocmai pe aceasta tema si iata ce am aflat:
Bradul de Craciun are origine germana deoarece in regiunea Alsace in1521s-a stabilit un record cu cel mai mare brad impodobit.Primii brazi impodobiti de Craciun erau ornati doar cu globuri,ghirlande,dulciuri si beteala.Traditia bradului'ca simbol a nepieirii, dateaza din antichitate.
Se spune ca obarsia acestui obicei vine de la egipteni,evrei,chinezi,dar si de la greci. (toata lumea buna avea brad de Craciun:))
Prima mentionare a luminilor puse in bradut dateaza din sec. al XVII-lea.
Calugarul Martin Luther a fost prima persoana care a oferit pomului de Craciun semnificatia cunoscuta de noi astazi,atribuindu-i totodata si sensul pe care l-a asociatin mod direct cu crestinismul.
Bradutul de azi, in fiecare casa are o semnificatie aparte,fie ca-i verde sau alb, artificial sau natural.Cat despre impodobit....fiecare cu stilul sau...casnic, stilizat sau...excentric.
Iata un brad inedit, impodobit cu.... extinctoare, de catre un pompier din Korea de Sud.(foto:EPA)

3 comentarii:

  1. nu ca as contesta articolul dvs....dar eu ma tot chinui sa gasesc o explicatie logica la taierea atator brazi doar ptr al avea in casa,si dupa aceea se arunca...nu cred ca Iisus Hristos ar putea fi comparat cu un brad...cand spui Hristos spui totul nu poate fi comparat cu nimic....nici cu viata,sau eternitatea..eu cred ca ne distrugem doar mediul in care traim.....fara sa ne dam seama...parerea mea despre bradul de Craciun.....este doar un obicei pagan

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand eram copil,bucuria Craciunului era acel bradulet,adevarat,care avea cate o luminita de speranta aninat in crengi.Pe atunci nu erau atat de hapsani si dornici de inavutire oamenii.Mergeau in padure,taiau un brad,unul singur,il aduceau acasa si...gata.Era o bucurie pentru copiii de acasa.
    Mai tarziu ,Craciunul a devenit o continua pregatire...impreuna cu sora mea pregateam "fondantele " de casa cu tot felul de arome,apoi scotem din cutii staniolurile bine pastrate si incepea o munca titanica,invelirea fiecarei bucati de bomboana in hartie alba "ciucurita" pe margini,apoi in staniol,pe care il pastram cu mare sfintenie,sa avem si anul viitor.Tot un brad aveam,si tot din padure.
    Au trecut anii....Am copii,care la randul lor se bucura de bradulet.Poate n-ati vazut luminitele din ochii lor cand pun pe rand beteua,globurile si ornamentele in brad. Merita sa ai un brad in casa,numai sa vezi bucuria celor mici,indiferent de varsta pe care o au.
    Sunt de acord ca nu merita sacrificati in nestire braduletii,dar aici omul e de vina si nu cel simplu,ci cel care are la indemana "pixul si stampila".El dicteaza cati brazi sunt sacrificati si nu pentru ca stie ca vor fi cumparati toti,ci numai din dorinta sa aiba un venit cel putin la fel de "gras" ca si bradutul pe care il vinde.
    Anul acesta am trecut pe brad artificial,copiii fiind deja mai mari.:)
    Oricat de pagan pare obiceiul,mai pagani sunt cei care nu respecta viata din jurul lor.
    Scuze ca numai acum iti raspund,Anonimule,dar abia acum am trecut pe aici!
    Un an bun sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. bradul de craciun e tare!!!!
    Nu uitati ca trebuie sa ipodobiti bradul in fiecare an pentru fericire si sanatatea celor dragi!!!!!

    RăspundețiȘtergere