joi, 4 noiembrie 2010

Urzicata

Am avut inca o zi superba de toamna,asa ca am reusit sa-mi fac ordine in parculetul din fata casei.Am scos toate florile uscate.Acum are o fata noua,aranjata.La lumina blanda a soarelui parca unele flori ar mai incerca sa infloreasca.Se vor lasa oare pacalite?
Acum simt fiecare tasta in degetele de la mana dreapte.Toata mana mi-e cuprinsa de mii de furnicaturi.De unde vin?Nu va speriati!Doamnele Urzici si-au facut treaba.:))Daca am indraznit sa le ating,m-au "atins" si ele.E o senzatie tare ciudata!Cine ma pune sa lucrez fara manusi?!:)


Citind cateva lucruri despre aceasta planta minunata am selectat cateva :

RETETE POPULARE:

Contra reumatismului: frunzele de urzica proaspat culese se aplica direct pe articulatie, se leaga cu un bandaj de tifon, 5-15 minute. Imediat va aparea urzicarea, care va pune singele in miscare si va produce o incalzire a intregii zone. Articulatiile se dezumfla si se elasticizeaza, durerile se estompeaza.

• Contra durerilor de spate (nevralgia sciatica): se bate cu tulpini de urzica proaspat culeasa pielea de pe zona dureroasa a spatelui, vreme de 5-10 minute. Apoi se inveleste cu o tesatura calduroasa si fina din fire naturale. Pacientul va ramine 30 de minute culcat pe burta si invelit, dupa care se va face o frectie usoara cu ulei de floarea-soarelui.

• Pentru circulatia periferica slaba: se vor urzica usor miinile si picioarele, vreme de 5-10 minute. In unele sate, era obiceiul ca atunci cind ieseau primele urzici fragede sa se mearga pe ele descult, pentru a pune singele in miscare, pentru a alunga durerile de spate si de rarunchi.

• Contra constipatiei: se administreaza cite un paharel de decoct dimineata sau 5-10 picaturi de extract alcoolic de 2-4 ori pe zi, timp de 5-15 zile pe luna.

• Pentru gura: decoctul va scapa de herpes, afte, stomatite sau depunerile albicioase de pe limba. Intareste gingiile sensibile si lupta cu paradontoza.


De cate lucruri sanatoase beneficiaza omul de la tara!!!

Sa nu uitam ca e si un aliment foarte sanatos,iar ceaiul are multe beneficii pentru sanatatea omului.

8 comentarii:

  1. Multumesc pentru urari si succes in toate! Da-ne mai departe vesti bune din coltul tau de suflet si de tara.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant!!!Stiam cateva remedi pentru reumatism dar de multe nu stiam...multumesc!!!
    Ganduri bune...te pup!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. ;) şi ce bune sunt ca şi mâncarică.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna dimineata:ma bucur de ce zi ai avut si de postarea interesanta si utila(stiam si eu ceva din copilarie dar insuficient)
    O zi la fel de frumoasa;te pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa creasca mare si sanatos Andrei,iar voi sa va bucurati de el!
    Aici ,in coltul meu de tara,la tara,lucrurile par banale,dar mie-mi umplu sufletul si zilele cu buna dispozitie.Incerc sa iau pertea frumoasa a vietii!
    Ne mai auzim!:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Dupa ziua de ieri,Judy,simt si eu ca am mana calda:).In rest am maini foarte reci...Circulatia periferic e de vina:).

    RăspundețiȘtergere
  7. Erau prea "piscatoare" sa le culeg pentru mancare,dar la primavara cand sunt proaspete sigur nu vor scapa de mine,Steluta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Copilaria,Mariana,ne aminteste sigur de expresia:"Ai grija,sunt urzici!"Cine n-a picat macar o data intre urzici amintindu-si toata viata de ele!:))
    Totusi, e o plantuta tare interesanta si sanatoasa!
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere