duminică, 28 martie 2010

Floriile de pe la noi







De cand ma stiu am sarbatorit Floriile de doua ori,mai ales atunci cand numaratorile mai marilor bisericesti se nimereau in date diferite.Intotdeauna bucuria era la fel de mare.Diferenta o face ...traditia.
In copilarie,Floriile reformate parca aveau o rezonanta mai mare,deoarece la Remetea este un obicei pastrat din vremuri indepartate ,ca de Virag Vasarnap,gospodinele sa prepare o mancare aparte...simpla,dar foarte gustoasa.Se numeste...Koriga acest fel de mancare,iar dupa ce veneam acasa de la padure cu mainile incarcate de calugari si viorele,abia asteptam sa ne punem la masa.E ciudat faptul ca se servea doar acest fel de mancare.Sa nu credeti cumva ca e chiar simplu.Iti ia toata ziua pana o termini...:)!Deja si vecinii ordodoxi au imbratisat aceasta traditie si daca nu-si faceau acasa,veneau in vecini sa se infrupte din Koriga.;)
Dupa acest fel principal ...mancam pe saturate...ieseam in gradina,unde faceam focul...cei mari faceau,noi numai asistam,si intr-un ciur suspendat pe un bat lung,asteptam sa pocneasca ...cocosii(adica popcornul de astazi).Miscam pe rand ciurul de-asupra focului,deoarece pentru unul era destul de obositor.O oala mare astepta cuminte langa foc sa se umple cu cocosii si puicutele(boabele de porumb care nu se desfaceau purtau denumirea de puicute) caldute,iar o gramade de manute se avantau sa adune cat mai multi cocosi in pumni,apoi sa le vare in gura.In cateva momente oala se golea si iar incepea aceasi asteptare ...din jurul focului.
Azi nimeni nu mai oboseste facand cocosi la focul din gradina,dar gatitu' de Koriga a ramas si azi la fel de important.
Aveam deja o vorba in Remetea...
Un remetean se cunoaste ca este remetean daca ii place Koriga.
Am crescut si ne-am gasit jumatatile in alte zone ,nici unuia nu-i place acest gen de mancare,poate cumnata ce s-a mai dat pe brazda,in schimb baietii mei mananca ...cot la cot cu orice remetean:)).
Daca v-am facut macar curiosi de aceasta traditie culinara,am facut si cateva poze. Imi pare rau ca n-am ajuns acasa,la Remetea,chiar de cand a inceput procesul de fabricare,dar va povestesc ce contine compozitia din imagine:o portie sanatoasa de sunca afumata,putin calita,pisat de porumb,orez,un buchet generos de parunjel,sare,piper,boia si...pofta buna!
Nu va scriu reteta,deoarece numai pregatita la Remetea are gustul adevarat:))!!!Nu glumesc!Mamele a caror copii n-au putut veni acasa, fac ele ce fac si trimit odoarelor pachet.Asa a facut si mami.A trimis Koriga la Oradea sa manance copiii,ca altfel nu e Virag Vasanap!:)))

Si pentru ca cealalta jumatate din mine sarbatoreste si Floriile,doresc atat FLORILOR din viata mea(soacrei Florica,cumnatei, nasilor Florica si Viorel,vecinei,prietenilor),precum si Florilor de pretutindeni...viata frumoasa,noroc,sanatate si o primavara insorita!

22 de comentarii:

  1. Încă n-a ajuns la mine...Sper să n-o fi mâncat chiar tot curierul.;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Angi, sunt un picut derutata. Nu ma sfiesc sa intreb: sunt coji de oua umplute cu amesecul de care vorbesti?

    Tare placut ma impresioneaza ziua de Florii la voi!

    La noi , cred ca stii de la perechea ta cum se sarbatoreste. In plus, se mananca peste.
    Iti doresc o seara frumoasa! Daca ai pregatit si cocosi , cu atat mai bine sa va fie!!

    RăspundețiȘtergere
  3. N-am vorbit ,Steluta,cu mami si nu stiu care din curieri ti-a mancat ...Koriga:))),Janas sau Gyuri?????

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai dreptate,gina,sunt coji de oua.Acesta e si farmecul acestei fel de mancare.
    Nu stiu de unde acest obicei,dar dupa ce am crescut putin am inceput sa cautam impreuna cu sara mea,Steluta,raspunsul la intrebarea:De ce in coaja de ou? Tot noi am tras conluzia ca femeile au fost tot timpul inventive,asa ca daca n-au mai avut varza acra la butoi au gasit un mod ingenios sa puna compozitia in ceva si pentru ca,coaja de ou, nu o mai foloseau la nimic...iata ce-a iesitSorin e sceptic tocmai datorita cojii de ou,dar pentru noi,remetenii,tocmai astai farmecul.:)

    Cunosc si obiceiul Floriilor ortodoxe.Azi la noi a fost ca la centrala...am tot primit telefoane(soacra mea e Florica),am avut de pregatit "meniuri speciale",chiar cum am condus musafirii si am terminat de spalat vasele.
    O noapte buna iti doresc!

    Ca sa faci Koriga,trebuie sa te pregatesti din timp,asta insemnand sa nu arunci coaja oului folosit,ci sa -l speli bine,bine si sa il pui la pastrare.Sambata inainte de Florii scoti "comoara" si iar o speli bine,bine ,apoi poti trece la actiune.

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant!!! chiar n-am mai vazut asa ceva,cred ca e foarte gustos...Coaja de ou e sanatoasa,asa ca uite femeile de odinioara stiau ele ce stiau...

    RăspundețiȘtergere
  6. Poate char "capcaunul"de Vasi le-a mancat:))))))),Steluta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Poate ca inventivitatea le-a fost putin fortata si de ...nevoi,tasha...
    Practic compozitia e asemanatoare cu cea a "botilor cu pisat"-sarmalelor cu pisat,doar ca e putin transformata ...se fierb ultimele 10 minute in lapte.
    Chiar sunt gustosi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma pacalisi, Steluta!Deja am alarmat-o pe mami ca ti-au mancat"capcaunii Koriga!:)

    RăspundețiȘtergere
  9. gata, am inclus Remetea pe lista de drumuri

    frumoasa postare!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma voi plimba cu tine Micule Print prin Remetea...daca vei veni.
    Oricum cine ajunge in Rematea o data sigur se mai intoarce!

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte frumoase amintiri, foarte interesanta Koriga si este romaneasca, un obicei pe care este bine ca il faci cunoscut.
    Asa cum poeziile lasa amintiri pe suflet, amintiri de genul acesta lasa poezie in suflet. eu iti multumesc pentru ca le-ai impartasit cu noi!

    RăspundețiȘtergere
  12. Amintirule copilariei raman mereu in sufletul si mintea omului,Ionel.
    Acest obicei e pur remetean si cam... unguresc,dar pentru ca traim in Romania pot spune ca e si un obicei din Romania;).

    RăspundețiȘtergere
  13. Acum ajung si dupa premiu,Miki.Multam! Imi dai de lucru:)...

    RăspundețiȘtergere
  14. succes la traditionalul concurs din familie

    RăspundețiȘtergere
  15. Numai rabdare si oua multe sa avem,Ionel:))).
    Multumim de urare!

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce chestie! Am fost pe acolo, dar nu am auzit de asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ai ost in Remetea,Catalin,dar prietenii mei se gandesc sa organizeze un festival pe aceasta tema,fiind singurul loc din lume cu aceste delicatese.:)

      Ștergere