joi, 14 octombrie 2010

Dulceata de maciese

Saptamana asta am avut zile pline.Luni de exemplu, mi-am facut dulceata de maciese.
Cand vorbesc despre maciese,mi-aduc aminte de vremurile cand,pionier fiind,trebuia sa-mi fac planul la fructe de padure:mure,maciese,malaiele.de cum ajungeam de la scoala,ata pe marginea drumului la cules de maciese,impreuna cu sora si fratele meu.Fiecare avea de strans in functie de clasa in care era.Ne ajutam unii pe altii si ieseam tot timpul cu planul realizat.
Azi, e doar amintire!!!!Baietii mei mai culeg maciese,doar de dragul ceaiului ce-l beau iarna.
Daca atunci culegeam pentru altii,acum m-am domnit,cumpar pasta gata preparata,dar nu de ori unde,ci de la o batranica ,care de ani de zile imi face pasta de calitate.Anul acesta am avut pentru ea o comanda de 30 l.Nu tot a fost al meu:),nu va speriati..
Dupa ce le-am fiert si le-am asezat frumos in borcane...la 5 l de pasta am pus 3 kg de zaha...si,am crezut ca vor astepta sa se raceasca dulceata in borcan.:)Da de unde!Au si terminat rapid aproape un borcan de dulceata pe paine,cu lapte cald.Nu le-am adus aminte de clatite,ca era vai de mine!:)Sunt in stare sa stea la rand,la clatita inca necoapta...:).
Oricum, acum troneaza in camara,alaturi de dulceata de caise,pe acelasi raft,avand acelasi loc in topul preferintelor .

Am mai gasit lucruri interesante despre acest salbatic si sanatos fruct,dar am selectat doar cele de mai jos:

Acum ca raceala da tarcoale si pe la mine,am
o voce de Donald:(,as putea sa ma tratez si cu....
Ceaiul
de macese se obtine prin oparirea cu apa clocotita a fructelor, caz in care vorbim de infuzie, sau prin fierbere, timp de 5-15 minute, macesele introducandu-se in apa dupa primul clocot, discutand in aceasta situatie despre decoct. Pentru a-i imbunatati gustul se poate adauga miere si zeama de lamaie, dar si scortisoara, care ii potenteaza actiunea in caz de raceala.
Pentru iubitoarele de dulciuri o reteta de...
Jeleul de macese se poate prepara dupa multe retete. O varianta care este si gustoasa si creste in acelasi timp puterea de aparare a organismului combina macesele cu merele si catina. Macesele taiate in jumatate si curatate bine de seminte si de perisori se lasa peste noapte in suc de mere, se adauga apoi sucul de catina, zeama de lamaie, zaharul (care trebuie sa fie o data si jumatate mai mult decat pulpa de macese), se amesteca bine si se da in clocot. In final, se strecoara si se pune in borcane care se pastreaza la rece. Se poate consuma ca atare, pe paine, in iaurt etc.

Si pentru toate doamnele,domnisoarele sau domnii care ajung in casuta mea,niste remedii pentru frumusete si sanatate....
CosmeticaMacesele sunt si un regenerator natural al pielii, capacitatile sale de cicatrizare si regenerare a pielii fiind apreciate in cosmetica deja de multi ani. Continutul ridicat de acizi grasi esentiali asigura o actiune benefica de regenerare a pielii, de incetinire a imbatranirii premature. S-au obtinut rezultate excelente in tratarea arsurilor, in special a celor solare, si a cicatricelor, inclusiv a celor chirurgicale sau a celor lasate de acnee, pentru reducerea ridurilor si a semnelor de imbatranire prematura, reducand in acelasi timp roseata. Uleiul de macese este recomandat in special pentru pielea uscata, dar si pentru cea normala. Se poate utiliza si pentru masaj, masti si impachetari corporale. Se remarca in primul rand uleiul organic de Rosa mosqueta obtinut din fructe prin presare la rece. Un atu important il joaca continutul ridicat de acizi grasi nesaturati, linoleic (44-50%), linolenic (30-35%) si oleic (15-20%) si de vitamina C, cu ajutorul carora contribuie la regenerarea celulelor din epiderma si la cresterea capacitatii lor de productie de colagen si elastina, putand fi considerat a fi un ulei antirid ce contribuie la mentinerea elasticitatii pielii.

21 de comentarii:

  1. Bravo. Angi! De fiecare data la inaltime. Despre efectele benefice ale maceselor in cosmetica, nu stiam. Multumiri, inca o data si pofta buna, in continuare, micutilor, dar si celor mari.

    RăspundețiȘtergere
  2. stiam de dulceata, ceai dar nu stiam si de remediile pentru frumusete...
    super

    RăspundețiȘtergere
  3. wooow numai lucruri utile ne spui!!!Dulceata este super....vin la o felie de paine cu dulceata si un pahar de lapte.....ce poate fii mai bun????

    Felicitari scumpa mea!!!
    Te pup!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pare gustoasă. Sincer nu ştiu cum arată dulceaţa de măceşe.

    RăspundețiȘtergere
  5. Angi,

    Mă rușinez, nu știam de dulceață de măceșe, nici de remedii.Am luat notițe!!
    O zi dulce!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sincer ,Teodora,remediile frumusetii abia acum le-am aflat si eu,asa ca am transmis mai departe.Dam bani pe creme antirid,cand colo maciesele sunt langa noi.
    :))...avem spor de mancat dulceata de maciese,nu gluma,si mari,si mici!

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi pare bine,denisia,ca ti-ar putea folosi aceste informatii...

    RăspundețiȘtergere
  8. S-au terminat maciesele culese,Steluta!
    Mai putem merge o tura!:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Poti veni cand vrei tu la umila noastra masa,Judy.Te anunt eu cand nu mai am dulceate!:))

    RăspundețiȘtergere
  10. Sincer,Mircea,e una ditre cele mai gustoase si sanatoase dulceturi.Are un gust dulce-acrisor,o culoare superba rubinie,iar consistenta e ca a mierei,poate nu chiar atat de fina.
    E preferata baietilor mei!:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu-i nici o rusine,Gina!Si eu doar acum am aflat de remedii si mi s-au parut tare interesante.
    In schimb dulceata de maciese si "liptarul" de prune imi aduc aminte de copilarie.Are un gust foarte rafinat,dulce-acrisor!

    RăspundețiȘtergere
  12. Intr-o zi ca asta, s-ar cuveni o linguriță de dulceață de măceșe, dragă Angi!
    Să nu spui că nu mai ai..

    RăspundețiȘtergere
  13. Am ,Gina,iar daca tu vrei eu iti trimit prin posta ,macar un borcan.
    Nu glumesc,daca doresti scrie adresa ta pe mailul meu,angimiara@yahoo.com si eu iti trimit cu draga inima.
    pupici printre stropi de ploaie!

    RăspundețiȘtergere
  14. noua ne facea mama cand eram mici si o mancam cum zici si tu, pe paine, cu lapte; poate afli si ne spui cum face babuta pasta aceea; buna e dulceata dar contine prea mult zahar...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie imi place dulceata de maciese in clatite ,nevasta cumpara pasta si face dulceata,la noi in turda se fac mii de maciesi mai ales in zona cheile turzii pe deal dar lenea ii mare cucoana anul acesta daca am timp o sa strang personal sa imi faca dulceata pe mai multi ani ca aceasta sta in camara ,am auzit se la un coleg ca a vandut la kg. la o firma din ungaria maciese la 1.5 lei kg depozitate in conditii de uscare timp de 10 zile .

      Ștergere
    2. Sunt si eu de parere cadacapoti culege macese,apai culege-le,numai ca nevasat ta draga ar avea mult prea mult de lucru.:)
      Mai bine cumpara pasta gata facuta,dar de la oameni cunoscuti,nu de alta ,dar unii mai pun si gel-fix in pasta,iar la fierbere devine tare lichida si nu se mai ingroasa.
      Seara frumoasa!

      Ștergere
    3. Pasta stiu eu cum se face,Printe,numai ca e mult de lucru cu ea.
      Se curata prima data fiecare maces de partea aceea neagra,apoi se fierbe,se strecoara prin site sa se desprinda samburasii(aici e munca cea mai migaloasa),apoi se fierbe pasta rezultata din nou pana se ingroasa putin si-si schimba putin culoarea intr-un caramiziu.Eu asa ocumpar,apoi pun zahararul,il fierb bine,bine si la borcane cu ea.Si anua acesta mi-am facut din 5 l de pasta.A iesit tare gustoasa!

      Ștergere
  15. Da, și eu cumpăram pasta la care adăugam zahărul ca să fac gemul de măceșe. Asta până acum 3 ani, când m-am "supărat" și m-am hotărât să-mi construiesc o mașină de separat pulpa de măceșe de sâmburii și perișorii aceia fini. Acum doar pun măceșele la fiert și le trec prin mașină fără să mai curăț eu fiecare măceașă, pentru că de asta se ocupă mașina. Și anul asta, ca și anul trecut am făcut mai bine de 15 litri de pastă, și dacă mă uit acum in cămară mai sunt câteva borcane, care in mod sigur nu la apucă vara pe raft.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. EU n-am masinarie,dar nici multe borcane n-au mai ramas in camara.:)
      Ma bucur sa aud ca si altora le place aceasta dulceata acrisoara.:)

      Ștergere
    2. de unde aveti masina de separat samburi? multumesc!

      Ștergere