A fost botezată Allium ursinum - usturoiul ursului, pornind de la constatarea că urşii, abia ieşiţi din perioada de hibernare, aşteaptă cu mare interes apariţia leurdei, pentru a-şi redobândi puterile şi agilitatea. Şi nu este de mirare, dată fiind uimitoarea forţă terapeutică ascunsă în frunzele cu miros înţepător. Leurda este bogată în sulfură de alil, elementul care îi imprimă gustul şi mirosul caracteristic plantelor din genul Allium (cele mai cunoscute fiind ceapa şi usturoiul). În plus, conţine numeroase substanţe cu un valoros potenţial terapeutic: vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, magneziu, fosfor, uleiuri eterice, glucide şi, bineînţeles, proteine. Nemaiîntâlnita alcătuire cu care a înzestrat-o natura îi conferă numeroase calităţi terapeutice, leurda fiind un ajutor de nădejde în lupta cu bolile şi, totodată, un excelent tonic natural.
Efectele curative le puteti citi intrand pe link-ul atasat de cuvantiul leurda.Merita sa treceti in revista tot ce scrie,apoi sa consumati aceasta planta plina de miracole.
Duminica dimineata,pe cand s-au trezit baietii am razuit o sfecla rosie,am taiat o mana buna de leurda fideluta ,am stopit-o cu putin ulei de masline si am pudrat-o cu sare,am copt niste placintele cu branza si cartofi si i-am asteptat la masa.A fost un adevarat festin.:)
Azi am dus la scoala si colegelor,iar maine prezint plantuta si micutilor mei.O vor si gusta,desi nu-i sigur ca o sa le placa,macar o sa cunoasca inca o planta plina de vitamine.
Mi-e teama ca n-o voi recunoaste..oricum, maine merg in padure sa o caut!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, doctorito!!
Pupicei!
Cand crezi ca ai gasit frunza rupe-o si miroase-o.Daca simti ca ai in mana o frunza de usturoi sigur e leurda .
ȘtergerePupici!
Am rezolvat!
ȘtergereMultu!!
Am facut salata pe langa ciupercute!!
Ieri o mancam pe paine cu unsoare.:)Azi e pauza,n-am prea avut timp de "delicatesuri".Maine o combin cu spanacul.:)
ȘtergerePupici!
am descoperit si eu leurda de vre-o 4 ani, imi place la nebunie!!!
RăspundețiȘtergereSi mie imi place!:))
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergereIubesc leurda! Eu am in curte :)) mancam zilnic in perioada asta - eu mai mult, Helmut se cam fereste de mirosul de usturoi. Deasemenea mancam Schnittlauch - arpagic verde. Tai marunt si pun pe orice :)))
RăspundețiȘtergereO saptamana faina!
Aseara,desi ora era deja destul de tarzie nu m-am putut abtine sa nu mananc paine cu unsoare si leurda.:))
ȘtergereAzi,Mark si-a facut o salata cu leurda pe langa felul doi.
Abia mai am in punga.:)Mai trebuie sa trag o fuga dupa alta tura.
Noi avem liber la ceapa verde.:))
Pupici!
Imi place leurda, o pun in mancare, in urzici ultima oara! Buna combinatie!
RăspundețiȘtergereDa ce gust bun are.:)
Ștergere