luni, 17 martie 2014

Dupa leurda

Scopul iesirii la munte a fost sa culeg leurda.:)


Leurda este cunoscută ca remediu de milenii, fiind prescrisă drept întăritor şi detoxifiant de renumiţii medici ai Greciei antice. Pro­prietăţile sale terapeutice au fost cerce­tate şi de medicii din Imperiul Roman, care recomandau planta atât pentru cură­ţarea sângelui, cât şi pen­tru tratarea unui impresionant număr de boli, de la viermi intestinali până la suferinţe ale plămâ­ni­lor. Miracu­losul leac verde nu era străin nici da­cilor, care foloseau leurda pentru vindecarea rinichilor bolnavi şi înlă­tura­rea otrăvurilor din sânge.
A fost botezată Allium ursinum - us­turoiul ursului, pornind de la con­statarea că urşii, abia ieşiţi din peri­oada de hiber­nare, aşteaptă cu mare interes apariţia leurdei, pentru a-şi redobândi puterile şi agilitatea. Şi nu este de mirare, dată fiind uimitoarea forţă terapeutică ascunsă în frun­zele cu miros înţepător. Leurda este bogată în sulfură de alil, elementul care îi imprimă gustul şi mirosul ca­racteristic plantelor din genul Allium (cele mai cunoscute fiind ceapa şi usturoiul). În plus, con­ţine numeroase substanţe cu un valoros potenţial tera­peu­tic: vitami­nele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, magneziu, fos­for, uleiuri eterice, glu­cide şi, bineînţeles, proteine. Nemaiîntâlnita alcă­tuire cu care a înzestrat-o natura îi conferă numeroase calităţi terapeutice, leurda fiind un ajutor de nădejde în lupta cu bolile şi, totodată, un excelent tonic natural.

Efectele curative le puteti citi intrand pe link-ul atasat de cuvantiul leurda.Merita sa treceti in revista tot ce scrie,apoi sa consumati aceasta planta plina de miracole.



Duminica dimineata,pe cand s-au trezit baietii am razuit o sfecla rosie,am taiat o mana buna de leurda fideluta ,am stopit-o cu putin ulei de masline si am pudrat-o cu sare,am copt niste placintele cu branza si cartofi si i-am asteptat la masa.A fost un adevarat festin.:)
Azi am dus la scoala si colegelor,iar maine prezint plantuta si micutilor mei.O vor si gusta,desi nu-i sigur ca o sa le placa,macar o sa cunoasca inca o planta plina de vitamine.

11 comentarii:

  1. Mi-e teama ca n-o voi recunoaste..oricum, maine merg in padure sa o caut!
    Multumesc frumos, doctorito!!

    Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand crezi ca ai gasit frunza rupe-o si miroase-o.Daca simti ca ai in mana o frunza de usturoi sigur e leurda .
      Pupici!


      Ștergere
    2. Am rezolvat!
      Multu!!

      Am facut salata pe langa ciupercute!!

      Ștergere
    3. Ieri o mancam pe paine cu unsoare.:)Azi e pauza,n-am prea avut timp de "delicatesuri".Maine o combin cu spanacul.:)
      Pupici!

      Ștergere
  2. am descoperit si eu leurda de vre-o 4 ani, imi place la nebunie!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Iubesc leurda! Eu am in curte :)) mancam zilnic in perioada asta - eu mai mult, Helmut se cam fereste de mirosul de usturoi. Deasemenea mancam Schnittlauch - arpagic verde. Tai marunt si pun pe orice :)))
    O saptamana faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aseara,desi ora era deja destul de tarzie nu m-am putut abtine sa nu mananc paine cu unsoare si leurda.:))
      Azi,Mark si-a facut o salata cu leurda pe langa felul doi.
      Abia mai am in punga.:)Mai trebuie sa trag o fuga dupa alta tura.
      Noi avem liber la ceapa verde.:))
      Pupici!

      Ștergere
  4. Imi place leurda, o pun in mancare, in urzici ultima oara! Buna combinatie!

    RăspundețiȘtergere