luni, 15 august 2011

Remetea 2011,6 august





















In fiecare an,in prima sambata a lunii august, pe la noi e sarbatoare.E momentul cand cei care sunt departe de casa,adica de satul natal,se intorc in concedii de peste tot si-si petrec o dupa masa impreuna cu cei care au ramas aici ,pe terenul de fotbal,in fata scenei ,in fata unui gulas,sau a unor mici.Tineri,batrani,copii,romani ,unguri se bucura alaturi de cei care ore intregi ocupa scena .Jocul s-a incins si pe langa scena:).

Muzica populara bihoreana,banateana sau ungureasca,dansurile populare din diferite zone,mai apoi concerte de muzica usoara sau dansurile de societate sau moderne au tinut lumea aproape de scena ore intregi.

Nici anul acesta n-a fost altfel,iar criza parca n-a afectat bucuria de a petrece,remetenii fiind impreuna:).Focurile de artificii au imprastiat culori pe cerul instelat,iar muzica si voia buna a tinut treaza atentia tuturor,pana tarziu in noapte.

Pentru fiecare moment prezent pe scena,in sambata de 6 august,"vinovati" am fost eu si Sorin.:)Am avut peste 200 de invitati.


14 comentarii:

  1. 6 august 1917...
    Armata română învingea la Mărăşeşti.
    6 august 2011 - de ce este un singur steag acolo?

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunteți extraordinari, Angi!!
    Nici nu știu ce să fac? să mă bucur de frumusețea costumelor voastre și de această minunată tradiție sau să lăcrimez că pe aici familia și rosturile ei se cam uită..

    Și la mine în fereastră se dansează!!!
    Atunci, să petrecem!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce festival frumos ati pus pe roate. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sărut mâna Angi !
    Da , aşa ne simţim un pic mai români . Mulţumită celor ca tine încâ mai existăm ca naţie !

    Maxime felicitări !

    RăspundețiȘtergere
  5. Cătălin, am fost acolo. Am numărat cel puţin 6 steaguri a 6 ţări.
    Dacă te referi la steagul unui partid anume pot să-ţi spun că a fost cel care a participat cu o anumită sumă de bani, dar nimeni nu ar fi împiedicat nici pe alţii să sprijine asemenea manifestări...
    Dar cei care au cel mai mare merit nu sunt partidele politice ci oameni cu suflet care nu au nici un folos material din toată această sărbătoare. Dar sigur cârcotaşi vor exista mereu.;)
    Am intrat să-ţi văd blogul. Felicitări, ai poze reuşite.

    RăspundețiȘtergere
  6. In fundal ti-a atras atentia doar un simbol,Catalin.:)
    Ce-i interesant ca in fata acelui "steag"s-a cantat si s-a jucat fara nici cea mai mica rezerva in minunate costume populare din diferite zone folclorice romanesti.
    A explicat si Steluta(starsgates) ce cauta acel simbol in fundal,dar ce ramane pentru noi,cei care locuim sau am plecat din Remetea este chiar coloratura care da putere acestei frumoase localitati.Cand spun "colortura" ma refer la etnie,religie,politica.Sunt multi si totusi fiecare isi vede de treaba lui,fara sa se gandeasca la vecin ca la un rival.
    Programul prezentat pe scena a fot jumi/juma...romanesc si unguresc,iar cei care au prezentat totusi program maghiar(dans) s-a tradus si in romaneste.Concertele sunt reusite in orice limba:))Chiar la final i-am avut pe cunoscutiiDesperado,dar din Ungaria:).De cei din Romania ne e greu sa ajungem...financiar.Fetele care au prezentat intreg programul l-au facut tot in doua limbi:).
    Punand una peste alta,lumea chiar s-a simtit grozav in aceast amestec de cantece ,dansuri,costume,limbi.
    Politicul s-a amestecat si el printre oamenii de rand:)).
    Sunt impartiala si chiar neutra(politic vorbind),dar cand cineva imi intinde nu o mana ci doua de ajutor in ceea ce fac,nu pot decat sa la multumesc punand la vederea tuturor acel mic simbol.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai simtit foarte bine intreaga atmosfera,Gina.
    Costumele populare pastreaza vie traditia stramoseasca,dar sufletul acestei zile a fost chiar cuvantul FAMILIE.
    O mana de oameni inimosi au pus umarulul si anul acesta si au mai trecut o zi in calendarul ZILELOR REMETENE,12 la numar.
    Totul s-a facut in familie si intre prieteni.Asa nimeni nu are de reprosat nimic.Am facut cum ne-a dictat sufletul.
    Sa petrecem dara!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Pare un festival,Irina,multumita prietenilor pe care ii avem in judet sau in afara judetului.Daca in unele locatii daca e vorba de Zilele orasului sau a localitatii...se pune la dispozitie o suma frumusica din fondurile primariiilor si se aduc diferite concerte cu nume sonore.La noi e altfel.:)Casele de cultura din judet cu care colaborez de ani de zile si care imi sunt dragi spun tot timpul prezent,atunci cand solicit vreun ajutor...cultural.Lucram si acum cu "trocul":)De aceea coloritul spectacolelor,diversitatea si numarul participantilor care iau parte la aceasta zi dau nota unui festival.Ma bucur ca este perceputa exact cum trebiue sa fie,mai ales de strainii care inca nu au facut cunostinta cu Remetea.
    Unul dintre ziaristii care au facut un amplu reportaj despre aceasta zi,chiar asa si-a si inceput povestea,si-a pus sufletul in randurile scrise,nu doar ca ziarist ci si ca om.

    RăspundețiȘtergere
  9. In primul rand Sorine,cred ca ar trebui sa ne simtim bine ca suntem oameni buni,indiferent de limba vorbita,costumul purtat sau jocul dansat.
    Pe scena au urcat in acea zi 4 trupe de dans pe care le coordonez.Doua sunt romanesti si doua unguresti.
    Am fost mandra de fiecare data!:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma bucur ca esi aici,Steluta,si ca ai fost si acolo.
    Esti criticul meu NR.1.
    Ce m-as face fara tine:)).Uite cum i-ai dat tu explicatiile de rigoare lui Catalin, inainte sa ajung eu in casuta mea.:))

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu traiesc in zona cu maghiari, asa ca pe mine nu ma mira nimic, ce vad in fundal e ce vad zi de zi.
    Cum spui si tu, nici alt partid n-ar fi fost impiedicat sa sustina financiar.
    Romanii mai rar se ocupa de promovarea valorilor, isi mananca de sub unghii daca nu le iese ceva...In fine.
    Ei, esti buna organizatoare!
    Eu tot raman la propunerea mea, poate in timp reusesti...un filmulet cu dansurile. Mi-ar placea sa le vad in mod deosebit.
    Bravo! pentru eveniment.
    Poate la anu' anunti din timp si ne-om face un drum incolo...mai stii?

    RăspundețiȘtergere
  12. Cata dreptate ai,Cleo!!
    Poate asta face diferenta,unii se implica si fac ceea ce fac din placere,iar altii asteapta sa le pice ceva la afacere.Ce e greu de inteles e faptul ca ,CULTURA nu poate sa fie o afacere.
    Daca la oameni ma pricep,tehnicul ma depaseste...totusi am un filmulet in dreapta blogului cu titlul "nu ma uita".E trupa noastra .Da clik pe ea si priveste un pic.Atat am reusit sa obtin de la Steluta,sora mea care ma mai ajuta cand dau de greu:).
    Tine minte ca,in fiecare an,prima sambata din luna august e predestinata Zilelor Remetene.Esti invitata de pe acum cu toata trupa ta de acasa.Nu e o gluma,ci e chiar de-adevaratelea:).

    RăspundețiȘtergere
  13. Pe aici prin Bucureşti ne-am săturat de moda ieşitului în faţă că s-a făcut o bancă, un parc sau că s-a dat bani la manifestarea x, punându-se panouri, afise sau timbre cu numele pseudomecenilor. La noi s-au potolit...

    RăspundețiȘtergere
  14. Felicitari pentru nealcosea realizare! Jos pălăria (clopu'). Aş fi mers şi eu să fac câteva poze ...

    RăspundețiȘtergere