duminică, 1 aprilie 2012

Traditie remeteana-KORIGA






Azi,de Florii,Virag Vasarnap,desi vremea s-a cam jucat de-a Pacaliciul cu noi,ba era soare,ba cadeau stropi razleti de ploaie,ba picatiri de zapada,in fiecare casa de remetean maghiar s-a mancat "KORIGA".E o mancare delicioasa,dar "legende" spune ca numai daca sufletul ti-e remetean poti manca asa ceva.:)Cum fratii mei n-au ajuns azi acasa,mami a trebuit sa le trimita pachet aceasta mancare traditionala.Baietii mei au ajuns sa astepte cu nerabdare sa manance koriga!:)Sorin inca nu e remetean:)).

8 comentarii:

  1. Angi,
    Sunt un picuț nedumerită, dar arată fain Koriga!
    La mulți ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigura,Gina,ca in copilaria ta ai mancat sarmalute cu pisat.Este o mancare taraneasca cu pisat de porumb,sunculita taiata marunt si verdeturi(adica muuuuult patrunjel)iar sarea,piperul si boiaua sunt puse dupa gust.Cam asta e compozitia si la Koriga,numai ca modul de"impachetare" e altul.Nu m-a lamurit nmeni de ce se pune aceasta compozitie in coji de oua,dar timpul cred ca-mi da mici explicatii.Probabil,iernile lungi de alta data secatuiau butoaiele cu varza acra,iar pe cand venea primavara,gospodinele se vedeau nevoite sa gaseasca un alt mod de a face "sarmale):))Asta e explicatia mea:)).Oricum,acest fel de mancare se face doar o data pe an,si numai la Remetea ,de Florii.Dupa ce pisatul(azi se amesteca si cu putin orez)a fiert se toarna lapte din belsug si se mai lasa sa dea intr-un clocot.Pisatul devine mai moale si se infoaie bine(nu degeaba este zicala"s-a infoiat ca pisatu-n sarmale"...).Se serveste de cate ori ti-e foame:)).
      Se da jos coaja oului,forma ramanand super,apoi se pune acea zeama de lapte si....poti manca.Chiar iti place ,dar numai daca ai ...suflet remetean:).

      Ștergere
  2. În fiecare an mă uimeşte acest fel de mâncare, pe care doar la tine pe blog l-am văzut. E foarte interesant şi pare bun. O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mami e deja specialista,eu doar asistent:).I-am fotografiat si mainile ei harnice.:)Zonele din care provenim au mici secrete pe care noi trebuie doar sa le descoperim,apoi sa la transmitem mai departe.
      Peste ani va fi datoria mea sa fac baietilor mei acest fel de mancare traditionala.

      Am povestit din ce este facuta mancarea ,mai sus ,la Gina.
      Zi frumoasa sa ai si tu!

      Ștergere
  3. Ce este de fapt ? pentru că pare apetisant şi interesant totodată .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O mancare remeteana get-beget:),facuta doar de gospodinele unguroaice ale satului,dar consumata si de vecinii romani.:)
      daca ai mancat sarmalute cu pisat,atunci e ceva asemanator,numai ca laptele in care fierbe oul acela umplut ii da un gust aparte.
      Daca vei trece prin remetea mea de Virag Vasarnap,adica de Floriile unguresti,poti intra in orice casa ca sigur te vor servi cu asa ceva.:)

      Ștergere
  4. N-am avut placerea sa mananc asa ceva! Foarte interesant! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesant!
    Bucataria e un domeniul atat de vast incat mereu te minunezi cand descoperi cate un preparat nou.
    Salutari cu bine!

    RăspundețiȘtergere