joi, 2 mai 2013

JOIA MARE

           ...e ziua in care baietilor din sat li se recunoaste si apreciaza intreaga munca depusa cam trei saptamani.

Vorbesc de Joia Mare petrecuta la Sustiu,unde dupa cum e obiceiul se aduna oamenii la FOC.Semnificatia focului e ca si oriunde...curatenie,lumina,caldura.
Ca in fiecare an ,pentru acest ritual ,baietii se pregatesc cam trei saptamani adunand cauciucuri uzate.Toate aceste cauciucuri sunt urcate apoi pe "Hanc" un loc, superb de unde panorama ti se deschide ca o carte ,vazand in zare la zeci de km in jurul tau.
Ce-mi place mie,e modul lor de a se organiza pentru a duce la bun sfarsit treaba.Baietii din clasa a V-a pana la cei care nu s-au insurat se aduna,vorbesc ,planifica munca fiecaruia ...nu de altceva dar nu se pot face de rusine,focul trebuie sa fie cat mai mare si de lunga durata noaptea.
Seara, se aduna pe deal copii ,tineri ,perechi,mamici,tatici ,bunici,adica multa lume din sat.Bucuria micutilor e joaca cu cauciucurile ,a tinerilor faptul ca se intalnesc,iar a parintilor si a bunicilor e chiar bucuria celor mici si ca traditia se transmite mai departe.
Focul imi da impresia de liniste si parca te uneste cu stelele de pe cer.
Incet ,incet cei mici se indreapta spre casa,cei mai marisori raman sa mai vegheze FOCUL pana dupa miezul noptii.


Aceste imagini sunt din 2010,dar parca nimic nu s-a schimbat.:)

Doar cei trei prieteni de maijos au mai crescut.Si acumsunt impreuna la foc.:)

11 comentarii:

 1. Interesante traditii si obiceiuri, tu Angi, tu... mi-au reamintit de:"las fallas de Valencia" la care am asistat acum 3 ani:
  http://incaunipocrit.wordpress.com/2012/01/22/las-fallas-de-valencia/
  - - -
  Sanatate si noapte-buna! Cu drag, Mélanie

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Azi noapte,cand Mark a ajuns acasa,mai mult semana cu un hornar,dar povestea bucuros cum s-au jucat toti copiii de varsta lui in jurul focului.:)Abia asteapata sa mearga si in seara asta.

   Cam asa e si la noi ca in Velencia.:))Foc mare si veselie.
   Zi frumoasa iti doresc!

   Ștergere
 2. In Sf. Gheorghe (Delta) se aprinde un foc imens in curtea bisericii in noaptea de inviere. De obicei se pune pe foc o barca veche. Fiecare preot nou venit a incercat sa opreasca aceasta traditie de teama ca va lua biserica foc, lucru care nu s-a intamplat niciodata de la focul de Paste. Acum am vazut ca au amenajat un loc special cu pereti de ciment ca sa nu se extinda focul si traditia continua. Focul acela este aproape hipnotic si iti creaza o stare deosebita. Inteleg din plin bucuria si daruirea tinerilor din sat pentru aceasta traditie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca nu ducem traditiile mai departe vom avea numai de pierdut!
   Sarbatori fericite,Catrinel!

   Ștergere
 3. Si pe la noi inca exista obiceiul :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Azi noapte,Mark,a ajuns acasa precum hornarul,dar ochii ii sclipeau in mii de luminite albastre.:))
   Pentru asemenea clipe merita sa pastram traditiile.
   Pupici si sarbatori pline de lumina va doresc!

   Ștergere