miercuri, 7 aprilie 2010

Lunea de Pasti...cu stropitul



Duminica de Pasti a fost o zi frumoasa cu mult ,mult soare,dar si linistita fiindca am fost acasa,la Remetea, impreuna cu fratii si am obosit uitandu-ne la joaca celor mai mici,Mark si Stefan,pana la epuizare...deja Stefan abia umbla,dar cand i s-a spus ca se pleaca acasa i-a aratat mamei cele 10 degetele spunand ca mai vrea sa stea 10 ore..
A fost frumos!




























Lunea de Pasti lucrurile s-au schimbat.Nici ploaia nu i-a putut opri pe oamenii din sat sa-si petreaca asa cum e traditia.
Dupa ce noaptea am fost la bal cu prietenii,si ne-am culcat la ora destul de mica,dimineata vine Steluta la mine si ma trezeste:
-Hai,sus!Au inceput deja sa vina baietii la stropit!:))Mikloska,(un baietel de 5 ani) a intrebat deja de tine!;)
-Pai da! si ma ridic somnoroasa din pat.La datorie cu mine!:))
La noi e obiceiul ca Lunea de Pasti baietii,barbatii si baieteii sa umble cu stropitul pe la fetite,domnisoare si doamne...de toate varstele,ca nu cumva sa se ofileasca:)).Intra la om in casa,spun o poezie frumoasa,lunga
sau scurta,hazlie sau serioasa...stropesc persoanele feminine din casa cu parfum,apoi pleaca mai departe luind din cos un ou.
Si incep sa vina prima data baieteii vecinilor cu poezii frumoase incarcate cu ...emotii,apoi urmeaza feciorasii care umbla in grup cate doi trei,apoi vecinii si prietenii,ceata de tineri galagiosi si veseli,dar si tatici cu baieti inca prea mici sa umble singuri.Toti sunt inarmati cu sticle de parfum,voie buna,dar si pungi in care isi strang ouale.
Noi ,fetele, stam si asteptam si incercam sa nu ametim de atatea mirosuri de parfum.Rezistam eroic,ca doar asa e obiceiul.:))
Fetele mai mici isi fac grafice cu cine a fost si cine mai trebuie sa vina:)),ca apoi sa se poata lauda cu numarul de ..."stropitori".E si aici oleaca de mandrie!:))
Dupa ce isi iau ouale incepe competitia pe strada...a cui ou e mai tare.Mare e bucuria cand spargi oul celuilalt si intra in punguta ta:)),dar necaz mare e cand iti pierzi oul:((.Aceste lucruri le observi la cei mici,fiindca cei mari ciocnesc ouale doar de dragul sarbatorii.
Ulita e plina de oameni care ciocnesc oua si-si ureaza cand"Paste fericit!" cand " Boldog Husveti Unnepet!",dar bucuria e aceiasi.
Si ai mei baieti au umblat prin tot satul la stropit si au venit acasa cu o gramada de oua care mai de care mai frumoase.Mark a fost necajit putin ca a mai pierdut oua cand a ciocnit,Teddy era multumit ca a fost pe la multe fete,iar Sorin(romanul meu pur sange:)) a imbratisat cu mult drag acest obicei integrandu-se foarte natural intre toti...ungurii din sat.:)Chiar iubeste aceste obiceiuri!
Spre seara ne mai asalteaza doar prietenii apropiati cu care mai stam la povesti langa un pahar de ...ceva si cate o jumatate de prajitura:). ca de una intreaga nimeni nu mai e in stare:)).
Asa e de cand ma stiu in Remetea in Lunea de Pasti.Dar daca stau bine si ma gandesc asa e de cand se stie pe le noi.

10 comentarii:

  1. Ce frumos!!!
    Si la noi se umbla tot asa candva....acum mai merg copii mici si tigani.Cand eram eu mai tinerica la baieti mai mici le dadeam oua iar la feciori le puneam cate o zambila in piept!!!

    Ehhhe, ce vremuri!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. He, he te-am lăsat pe tine să povesteşti.;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos era si pe la voi,Judy.Pacat ca nu se mai pastreaza obiceiul.
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar a fost frumos,Ina!E bine sa mai traim si frumos ca de greutati e plina viata
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. La mine pe blog te asteapta premii pe alese! Pupicei primavaratici!

    RăspundețiȘtergere