vineri, 8 ianuarie 2010

8 ianuarie


De ce ar fi importanta aceasta zi pentru mine? Cine ma stie bine,bine ar zice ca aceasta zi nu are nici o semnificatie.Si totusi... azi ar fi implinit 75 ani un om tare drag mie,un om care mi-a incantat copilaria.Nu aveam prea multe posibilitati sa-i devin fan,totusi in putinele aparitii tv. a reusit sa ma vrajeasca si sunt sigura ca multi au patit ca mine.Am ajuns la liceu,iar sambata era un program neschimbat-mergeam la cinema.Asa l-am cunoscut ca actor si m-a vrajit si mai tare.Nu pierdeam nici un film cu el.Imi place si azi,iar vraja persista inca.Asa ca nu-mi ramane sa spun decat:
LA MULTI ANI,ELVIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!......acolo unde esti.............
Copilaria

În ziua de 8 ianuarie 1935, în Tupelo, un mic orãsel din statul american Mississippi, într-o casã modestã, Gladys Presley aduce pe lume doi gemeni. Primul, Jesse Garon s-a nãscut mort, dar cel de-al doilea, Elvis Aaron Presley s-a nãscut fãrã probleme, devenind singurul copil al familiei. Copilul a crescut în mijlocul familiei, alãturi de rudele care locuiau în aceeasi zonã a orasului Tupelo. Desi trãiau în conditii grele, totusi Vernon si Gladys Presley se strãduiau sã-i asigure cele necesare micului Elvis, care devenise acum centrul atentiei celor doi.

În Tupelo, Elvis are si primele contacte cu muzica. De mic cânta în corul bisericii împreunã cu familia, muzica si predicile înrãdãcinându-se adânc în modul de a gândi al muzicianului. Tot în orasul natal are pentru prima datã ocazia de a-i asculta pe blues-manii negri, care vor avea o mare influentã asupra tânãrului, alãturi de muzica country din programele radio pe care le asculta întreaga familie.

Prima aparitie pe scenã are loc la vârsta de doar 10 ani, când cântã Old Shep în cadrul unui concurs de tinere talente organizat în Tupelo, cu ocazia târgului Mississippi-Alabama Fair and Diary Show, câstigând premiul al doilea (cinci dolari si posibilitatea de intra gratis la toate atractiile târgului). La aceastã vârstã, primeste în dar si prima chitarã, pãrintii neputându-si permite bicicleta mult doritã de fiu. În 1948, cu ocazia serbãrii de final a anului scolar, micul Elvis cânta la chitarã si voce piesa Leaf on a Tree (O frunzã într-un copac).

Nu dupã mult timp se mutã în nordul orasului Memphis, în încercarea pãrintilor sãi de a-si croi o viatã mai bunã. Aici munceste în diferite locuri pentru a sprijinii financiar familia, în paralel urmând liceul si continuând sã cânte la chitarã. Îsi lasã pãrul lung (în comparatie cu standardele vremii) si perciunii sã creascã, ceea ce îl face sã se distingã de ceilalti adolescenti. Participã la un concurs de talente, unde, cântând la chitarã într-un stil considerat dur si agresiv, primeste mai multe aplauze decât toti ceilalti, câstigând premiul întâi.

Începutul carierei muzicale

Dupã absolvirea liceului, munceste în diferite fabrici din oras, iar în 1953 înregistreazã primul demo la Memphis Recording Service (mai târziu cunoscut sub numele de Sun Studio) contra sumei de patru dolari. Acesta contine piesele My Happiness (Bucuria mea) si That's When Your Heartaches Begin (Atunci încep durerile tale de inimã) si este fãcut cadou mamei sale. La începutul anului 1954 înregistreazã un al doilea demo la acelasi studio, iar în varã la sugestia patronului - Marion Keisker - înregistreazã o serie de cinci single-uri printre care si celebrul That's All Right alãturi de Scotty Moore (chitarã) si Bill Black (bas). Alãturi de acestia obtine contracte în mici cluburi din Sud continuând totodatã sã lucreze si la Crown Electric. Dupã ce este respins la preselectia pentru Grand Ole Opry fiind îndrumat de organizatori sã se întoarcã la slujba sa de conducãtor de camioane, i se oferã un contract pe un an de zile pentru a cânta în fiecare sãptãmânã în cadrul programului Louisiana Hayride realizat de KWKH Radio, principalul concurent al Grand Ole Opry. Aici îl întâlneste pe Colonel Tom Parker, promotor si manager cu care în 1955 va semna un contract.

În noiembrie 1955, Elvis semneazã cu RCA Records, Colonel Parker negociind vânzarea tuturor înregistrãrilor fãcute la Sun Studio de cãtre interpret contra imensei (în acele vremuri) sume de 40.000 de dolari plus un bonus de 5.000 de dolari pentru Presley. Cele cinci single-uri au fost relansate de cãtre RCA, Elvis devenind cel mai mediatizat nou interpret din industria muzicalã. Pe 10 ianuarie 1956, Elvis participa la o sesiune de înregistrãri în studioul RCA din Nashville alãturi de grupul back in vocals Jordanaires, unde printre alte piese va înregistra si Heartbreak Hotel. Single-ul Heartbreak Hotel / I Was The One este promovat de RCA si a fost vândut în peste 300.000 de exemplare numai în primele trei sãptãmâni, fiind si primul single al lui Elvis ce va înregistra vânzãri de peste un milion de exemplare, aducându-i interpretului primul disc de aur.


Familia

28 ianuarie 1956 este momentul primei sale aparitii într-o emisiune de televiziune Stage Show la CBS. Tot în acest an îi apare si primul album intitulat Elvis Presley, care a ajuns foarte repede pe prima pozitie în Billboard 200 si a rãmas acolo timp de zece sãptãmâni. Semneazã un contract pe sapte ani cu Paramount Pictures, apare la The Steve Allen Show la NBC unde cântã Hound Dog, continuã sã concerteze în toatã America, lanseazã single dupã single si semneazã un contract pentru o serie de trei aparitii la Ed Sullivan Show contra sumei record, în acel moment, de 50.000 de dolari. Pe 26 septembrie este proclamatã Ziua Elvis Presley în orasul natal Tupelo, iar la mijlocul lui noiembrie are loc premiera primului sãu film - Love Me Tender.

Pelicula are un succes imens, iar Elvis primeste recenzii favorabile din partea criticilor. A fost un an extraordinar pentru copilul minune al Americii, vânzãrile de pe urma numelui lui Elvis ajungând la un total de 22 de milioane de dolari, nemaivorbind de avântul pe care cariera sa l-a luat atât din punct de vedere muzical cât si actoricesc.

Începutul anului 1957 îl gãseste lucrând la al doilea sãu film - Loving You. În martie cumpãrã Graceland, atât pentru el cât si pentru familia sa, iar în mai începe lucrul la filmul Jailhouse Rock. Totodatã cântã pentru prima data în Canada si Hawaii, filmeazã King Creole la începutul anului 1958, apoi este recrutat în armata Statelor Unite pentru satisfacerea stagiului militar.

Pe 14 august 1958, Gladys Presley moare de hepatitã, la doar 46 de ani. Elvis rãmâne profund îndurerat. În noiembrie 1959 o cunoaste pe Priscilla Ann Beaulieu, fatã vitregã a cãpitanului Joseph Beaulieu, ce tocmai fusese transferat din Texas la Weisenbadem Air Force Base unde Elvis fusese repartizat. Aceasta, în vârstã de 14 ani si jumãtate îi va deveni mai târziu sotie. La începutul lui martie 1960 este lãsat la vatrã si începe sã lucreze la noul album întitulat Elvis is Back (Elvis s-a întors). începe filmãrile la GI Blues iar mai târziu la Flaming Star si Wild in the Country.

Elvis ca actor

În 1961 filmeazã Blue Hawaii,în 1962Follow that Dream si Kid Gallahad, Girls! Girls! Girls!in 1963It Happened at the World's Fair. Pânã în 1969 mai joacã in filme precum:

- Fun In Acapulco(1963)
- Viva Las Vegas(1963)
- Kissin' Cousins(1964)
- Roustabout(1964)
- Girl Happy (1965)
- Tickle Me(1965)
- Harum Scarum(1965)
- Frankie And Johnny (1966)
- Paradise,Hawaiian Style (1966)
- Spinout(1966)
- Easy Come,Easy Go(1967)
- Double Trouble(1967)
- Clambake (1967)
- Stay away,Joe (1968)
- Speedway (1968)
- Live a little,Love a little(1968)
- Charro!(1969)
- The trouble with girls(1969)
- Change of habit(1969)

În toatã aceastã perioadã, Elvis continuã sã lanseze single-uri si albume ce ating primele zece pozitii in topul Billboard. Pe 1 mai 1967 Elvis se cãsãtoreste cu Priscilla Beaulieu în Las Vegas, iar pe 1 februarie 1968 se naste Lisa Marie Presley, singurul lor copil.

Revenirea la muzica

Totusi, la sfârsitul anului 1968 revine în Memphis unde înregistreazã douã albume extraordinare - From Elvis in Memphis si From Memphis to Vegas, From Vegas to Memphis - ce vor contine printre altele marile hituri In the Ghetto, Suspicious Minds, Don't Cry Daddy si Kentucky Rain. În martie 1969, Presley se reîntoarce pe platourile de filmare pentru ceea ce va fi ultimul sãu film - It is a Change Of Habit.

În august sustine în Las Vegas o serie de spectacole ce va stabili un nou record în ceea ce priveste audienta concertelor ce aveau loc în orasul cazinourilor. La sfârsitul anului 1969 este lansat single-ul Suspicious Minds care devine primul lui single ce ajunge pe locul întâi în topul Billboard de la Good Luck Charm în 1962. În februarie 1970 înregistreazã un album live în Las Vegas ce poartã numele On Stage. În noiembrie, acelasi an, apare documentarul That's The Way It Is ce are un mare succes atât din punctul de vedere al criticilor cât si al încasãrilor.

Din acest moment si pânã în august 1977, viata lui Elvis este un sir nesfârsit de concerte si turnee, aparitii la emisiuni de televiziune, înregistrãri de albume, atât de studio cât si live, si de single-uri. Singurul lucru notabil este divortul de Priscilla în octombrie 1973, care s-a mutat dupã scurt timp din resedinta de la Graceland împreunã cu fiica lor, Lisa Marie. Stresul turneelor si lipsa de odihnã încep sã-si spunã cuvântul, Elvis având nevoie de mai multe spitalizãri. Tot în aceastã perioadã începe sã ia diverse pastile energizante si tot felul de alte droguri. Pe 16 august 1977, întors la Graceland, Elvis pregãteste ultimele detalii în legãturã cu spectacolul ce avea sã-l sustinã în Portland (Maine) a doua zi si apoi se retrage pentru a se odihni. Este gãsit mort a doua zi dimineata în urma unui infarct miocardic. Vestea se rãspândeste cu rapiditate, întreaga lume fiind în stare de soc.

Importantã si evenimente postmortem

Timp de 22 de ani, Regele Rock-and-Roll-ului s-a pus în slujba muzicii si a celor din jurul sãu. 31 de filme si 2 documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri si nenumãrate concerte; acestea sunt doar câteva din cifrele ce pot caracterizã o carierã fantasticã, din care putine realizãri lipsesc. Poate doar un turneu în Europa, Asia sau Australia dar pânã la urmã si acestea au fost realizate: în 1997, cu ajutorul tehnologiei s-a pus în scena un concert extraordinar numit Elvis in Concert '97 în Memphis la Mid-South Colloseum. Elvis a fost acompaniat de peste 30 dintre fostii sãi colegi de turnee împreuna cu Orchestra Simfonica din Memphis. Ulterior, în 1999 a avut loc un turneu si în Europa.

Sute de discuri de aur sau platinã primite pentru numãrul record de discuri vândute (peste un miliard), 14 nominalizãri la premiile Grammy, dintre care trei câstigate (pentru albumul How Great Thou Art - 1967, albumul He Touched Me - 1972 si pentru înregistrarea live a cântecului How Great Thou Art - 1974), premiul pentru întreaga carierã decernat la vârsta de numai 36 de ani sau primirea din partea United States Junior Chamber of Commerce în 1971 a titlului de Unul dintre cei zece cei mai merituosi tineri ai natiunii sunt numai câteva din onorurile pe care le-a primit Elvis Presley.

Postmortem, în 1984 i s-a decernat de cãtre Blues Fundation din Memphis premiul W.C. Handy pentru pãstrarea în viatã a blues-ului în muzica sa. În 1986 a fost în primul grup de cântãreti ce a intrat în Rock-and-Roll Hall of Fame, iar în 1998 a fost introdus în Country Music Hall of Fame. În 2001, odatã cu intrarea sa în Gospel Music Hall of Fame, Presley a devenit singurul interpret membru al tuturor celor trei anuale. În 1992, Serviciul Postal American a anuntat cã imaginea lui Elvis va apãrea pe un timbru postal comemorativ. Acesta a fost lansat pe 8 ianuarie 1993 si îl înfãtiseazã pe Regele Rock-and-Roll-ului în postura tânãrului cântãret de la mijlocul anilor 1950.

În final, dar nu si în ultimul rând, se poate vorbi despre ceea ce este mai putin cunoscut vis-a-vis de omul Elvis. Este stiut faptul cã acesta avea obiceiul de a dãrui Cadillac-uri, bani si bijuterii, de multe ori sub impulsul momentului. Ceea ce este mai putin stiut este faptul cã pe lângã concertele de caritate pe care le dãdea periodic, mai avea obiceiul de a-i întretine pe cei din jurul lui: prieteni, familie, chiar si oameni strãini, plãtindu-le facturile si datoriile, spitalizãrile, cumpãrându-le case sau întretinându-le familiile. Multi ani de zile acesta a dãruit mai mult de o mie de dolari pe an fiecãruia dintre chitaristii ce locuiau în Memphis, iar activitatea caritabilã a acestuia continuã si în zilele noastre prin intermediul Elvis Presley Charitable Foundation.

8 comentarii:

 1. Uite ca nu stiam ca azi este ziua lui de nastere !... Ce om ! Ce viata, ce amintire...
  Si mie mi-a infrumusetat viata cu cantecele si filmele lui...
  PS. Multumesc de urarile de la multi ani.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ce-i frumos,e frumos!Ce-i bun si ne place,cherie,ne ramane in memorie...asa ca Elvis.

  RăspundețiȘtergere
 3. Asa e,Lord D'if,continua sa traiasca mai departe prin ce ne-a lasat si, har Domnului, ne-a lasat multe, multe....

  RăspundețiȘtergere
 4. Wow, amazing weblog ѕtгucture!

  Ηoω lengthy have you been blogging fοr?

  уou make blogging glance easy. The ωholе glаncе
  of уοur web sіte is wonԁerful, let alone thе сοntent matеrіаl!  Havе a look at my ωeb blog: used bucket trucks

  RăspundețiȘtergere
 5. WOW just ωhat I was seаrching for. Came here by
  searching fοr pain freе lаbor

  my weblog Tens Unit pain relief

  RăspundețiȘtergere