sâmbătă, 6 aprilie 2013

Varzar cu...

LEURDA.
Cati cunoastetia aceasta minunata"buruiana" ce creste in padurile noastre asa,in voie,mare si sanatoasa?
Azi,am pus de-o placinta cu leurda,ceapa verde,marar,branza de vaca si cartofi.E practic un 'Varzar",denumirea data aici, in zona Vascaului placintei cu multe verdeturi.:)
Miroase atat de bine in bucatarie,ca nu-rti masi vine sa iesi de acolo!:)
Dupa ce am mancat din placinta,m-am gandit la proverbul"nici usturoi(leurda)n-ai mancat,nici gura nu-ti miroase!:)
In cazul nostru e exact invers,iar intelesul proverbului nu-l luam in sens figurat.:))

Mi-am pastrat si pentru o salata!

Despre cat este de sanatoasa aceasta planta salbatica folosita si de catre daci,puteti citi o gramada de articole!Chiar va rog sa treceti sa cititi!

 Un cunoscut de-al meu,spaniol de origine,s-a casatorit cu o romanca,si-a cumparat o casa si un teren intr-un satut vecin(pe dealul/muntele din apropiere),si-a luat capre si traieste ca-n rai.Tot el spunea intr-o zi ca nu stie de ce se tot plang romanii de foame ,cand natura e atat de darnica cu ei.:)
Noi romanii habar n-avem cate "buruieni" se pot manca pentru sanatatea noastra!!

Acum merg sa mai fac si o placinte cu mere si scortisoare!:)
Si pentru ca elly e tare fericita ma inscriu si eu alaturi de grupul ei HAPPY.:)


Denumită şi ceapa vrăjitoarelor, usturoi de pădure sau usturoiţă, leurda este un aliment-medicament, datorită substanţelor active pe care le conţine. Din cele mai vechi timpuri, ea a fost folosită pe post de plantă „bună la toate“, având un puternic efect detoxifiant.

Citeste mai mult: adev.ro/mkrwzc

24 de comentarii:

  1. Mă primești și pe mine la o plăcintă?:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Linistita poti veni!
      Dar repede,ca nu garantez ca maine mai am ceva.:)

      Ștergere
  2. Nu cunosc planta asa ca am fost si am întebat-o pe Wiki si mi-a zis si în olandeza ce este! Dar ca de obicei astia habar nu au, desi scrie pe wiki, ca este buna atunci cande este proaspata sa o folosesti la "salate si supe" dar ei o folosesc cel mai des în gradina ptr ca alunga pisicile! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca ei nu stiu cat e de sanatoasa aceasta planta-usturoi salbatic.
      Sa sperie pisicile?:)))Poate si vampirii-miroase ca si usturoiul.:)))

      Am copiat pentru tine niste informatii utile.
      Denumită şi ceapa vrăjitoarelor, usturoi de pădure sau usturoiţă, leurda este un aliment-medicament, datorită substanţelor active pe care le conţine. Din cele mai vechi timpuri, ea a fost folosită pe post de plantă „bună la toate“, având un puternic efect detoxifiant.

      Leurda înfloreşte în luna aprilie sau mai, prin urmare o poți folosi primăvara deoarece calitățile curative sunt la cote maxime în acest sezon. Din punct de vedere medicinal, importante sunt frunzele. Ea conține şi vitamine din grupul B, amidon precum cel din cereale, proteine, glucide şi grăsimi, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, magneziu, mangan, uleiuri cu conţinut de sulf, uleiuri eterice şi celuloză.

      Folosită de daci și de romani

      Cunoscută pentru beneficiile ei asupra sănătăţii încă de pe vremea dacilor, leurda este folosită şi astăzi pentru tratarea bolilor de rinichi, ca depurativ. Și romanii o întrebuinţau ca adjuvant în ritualul de detoxifiere specific primăverii, pentru că poate curăţa sângele, plămânii şi tractul digestiv.
      Eficientă împotriva micozelor

      Pentru că în compoziţia ei se găsesc substanţe antibacteriene şi antivirale, tinctura de leurdă este foarte bună în tratarea micozelor unghiilor. Se aplică comprese cu tinctură nediluată, pe care o găsești la plafar, şi se ţin pe zona afectată aproximativ 3-4 ore. În cazul micozelor vaginale, se diluează două linguri cu tinctură în jumătate de cană de apă şi se fac spălături interne.
      Ajută la reglarea nivelului colesterolului

      Adenozina conţinută de leurdă este o substanţă care ajută la scăderea colesterolului „rău“, diminuând în același timp și tensiunea mărită. Fiind şi un bun vasodilatator, leurda reglează bătăile inimii şi menţine elasticitatea vaselor de sânge. Astfel, formarea cheagurilor de sânge este îngreunată.

      La ce mai este bună leurda?

      - hipertensiune
      - tromboflebită
      - varice şi hemoroizi
      - astm sau bronşită cronică
      - răceală şi gripă
      - combaterea efectelor secundare ale tratamentului cu antibiotice
      - deficit de magneziu

      Curăţă stomacul

      Substanţele cu proprietăţi vermifuge conţinute de leurdă ajută la inhibarea şi eliminarea paraziţilor intestinali (viermi intestinali, limbrici) şi refac în acelaşi timp şi flora intestinală. De asemenea, poate fi folosită şi în tratarea colitelor, a constipaţiilor cronice, a diareei, a dizenteriei, a indigestiilor şi a balonărilor. În aceste cazuri, se recomandă cure cu salată de leurdă, timp de o lună.

      Remedii de făcut acasă

      În caz de dizenterie sau colici

      Se pisează bine bulbii sau frunzele de leurdă. O linguriţă cu plantă astfel
      rezultată se infuzează în 300 ml de apă fiartă şi răcită timp de o oră. Se beau câte 50-100 ml, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.

      Dacă ai dereglări ale ciclului menstrual

      O lingură cu frunze (proaspete sau uscate) tocate mărunt se infuzează în apă fierbinte, cât să le cuprindă, timp de 2-3 ore. Se strecoară şi se beau câte 50 ml, de trei-patru ori pe zi, în cure de 21 de zile.

      În caz de tuse convulsivă

      O legătură de frunze se toacă mărunt și se pune într-un borcan, cât să umpli trei sferturi din el. Apoi se toarnă alcool de 70 de grade ca să acopere plantele, ţinându-se la macerat timp de două săptămâni, la întuneric. Se strecoară şi se păstrează la frigider. Se administrează trei picături zilnic şi se mai adaugă treptat câte una, până ajungi la 12-15 picături, de trei ori pe zi. Se bea cu apă călduţă sau cu ceai din plante. Se administrează în cure de 10 zile, cu pauză de cinci zile între ele.

      Toate aceste informatii le-am gasit AICI http://www.clickpentrufemei.ro/Leacuri-stravechi-cu-leurda_0_9828.htm








      Ștergere
  3. De ieri, am adăugat şi eu la salată - leurda! :) Nu ştiu când a apărut, eu ieri am văzut-o şi n-am ratat-o.
    Plăcintă cu mere şi scorţişoară...mmm, ce poftă-mi faci! Mai că m-aş duce să fac şi eu!
    Weekend plăcut, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ti-as trimite gata facuta o placinta ar fi mult mai usor si ai ramane si happy.:))
      Duminica frumoasa!

      Ștergere
  4. imi cumpar si eu din cand in cand din piata ca sa pun in salata dar placinta nu am mancat niciodata...
    tu esti o maestra a placintelor,clar! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu abia acum invat sa fac una alta.:)
      Maestre sunt vecinele mele.:)
      In padurile de langa Baile Felix leurda creste ca iarba.Eu n-o cumpar.Oprimesc.:)
      Duminioca frumoasa sa ai!

      Ștergere
  5. Angi, ma bucur tare mult pentru aceasta postare. In ultimul timp chiar mi-am zis sa caut ceva informatii despre leurda, fiindca am mai auzit, asa, fugitiv. Si am auzit ca se mananca, precum spanacul, stevia, urzicile.
    Dar nu stiam ca se poate folosi si ca umplutura pentru placinta. Deci postarea a picat la fix :)
    De fapt m-ai facut tare curioasa. Am sa vad daca gasesc pe undeva. Pe la noi nu cred ca creste, eu n-am auzit despre ea decat ca nume si privind pozele...nu am vazut niciodata acele flori. Pe nicaieri. Desi...ceva mi-e teama ca ma va cam opri s-o consum :) Nu prea sunt prietena cu usturoiul si inteleg ca miroase puternic a usturoi :))
    Oi fi si eu pisica si nu stiu :))
    Happy weekend iti doresc in continuare, draga mea! Si spor la placinte! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elly,daca vrei sa incerci leurda,o poti pune intr-o salata de cruditati.Nu pune prea multe frunculite,doar asa,pentru aroma,la inceput.
      Cu trcerea timpului si gusturile se vor schimba.
      Nici eu nu suportam usturoiul(miros,gust),dar cunoscandu-i efectele benefice inghiteam cateii:))de usturoi ca pe medicamente.Nici ardeiul iute nu-l puteam manca.Acum pot.:)
      Asa e si cu leurda.Are un miros aparte si un gust iute.
      Mark,micutul meu,a gustat-o,dar inca ni ii e pe plac.:)El ramane inca pe spanac.:)

      Placintele s-au cam terminat.:)
      Duminica frumoasa!

      Ștergere
  6. Multumesc din suflet de informatii!
    Daca ai scrie tu pe blog si o reteta faina de gulasi ti-asi fi recunoscatoare toata viata! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Promit ca pana se face vreme buna sa-ti poti scoate ceaunul pentru gulas,scriu si reteta.Mami e specialista,asa ca voi cere informatii suplimentare pentru tine.:)
      Duminica placuta!

      Ștergere
  7. Interesant. Poate ne dai și rețeta plăcintei cu leurdă! O seară fericită! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)Sunt fericita cand vad ca se golesc oalele,tavile,apoi le asez la locul lor.Asta se intampla in fiecare seara.:)Fericire mexima!

      Reteta e cat se poate de simpla.
      Leurda spalata si curatata de codite se toaca marunt alaturi de ceapa verde(4-5 fire) si se calesc putin.Cand s-a racit compozitia se adauga marar toaiat marunt,branza sarata(de care ai),si cartofi fieri in prealabil in apa cu putina sare,apoi zdrobiti,dar nu foarte fin.Toate aceste bunatati se amesteca bine ,bine.Compozitia e gata!O gusti sa vezi daca e destul de sarata de la branza.Daca nu,mai poti adauga branza sau chiar sare.:)

      Aluatul:drojdia cat o aluna se dizolva in apa calduta(400ml).Se adauga un praf de sare,un praf dezahar,faina cat cuprinde si 2oua.Se framanta bine,apoi se lasa la dospit.
      Cand coca s-a inaltat/dospit,se ia din aluat formand mingiute mai mici pe care le mai framanti putin,apoi le intinzi cu sucitoarea,pui in mijloc niste compozitie,impachetezi ca "poalele in brau",le asezi una langa alta intr-o tava mai inalta care in prealabil ai uns-o cu putin ulei.Cand ai ump[lut tava le ungi usor cu un ou batut bine.:)
      Asezi in cuptorul incalzit,eu il fixez la temp. de 260* si las pana se coace,cam 20,30 minute.N-am cronometret,:)dar cand in bucatarie se simt arome de leurda si coca e rosie ,atunci se poate scoate din cuptor si se acopera cu un stergar de bucatarie.

      Daca faci spune daca ti-a placut.:)

      Ștergere
  8. si mie imi placew si o folosesc ca salata

    RăspundețiȘtergere
  9. N-am mincat niciodata leurda, dar ma autoinvit la o felie de placinta, acasa la tine. O duminica minunata !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat mananci tu sigur mi-a mai ramas.:))
      Duminica placuta si tie!

      Ștergere
  10. De aceasta "buruiana" zau ca n'am mai auzit si nici nu stiu sigur cum arata;)) "buruieni" din padure acum adun stevie si urzici...dar daca'mi dai o bucata(jumatate de tava:)) ) de placinta cu mere si scortisoara zau ca nu te pot refuza:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Concurenta e mare pe tava cu placinta cu mere si scortisoara,asa ca multumeste-te cu o bucatica.:))
      Nici pentru o poza n-a mai ramas.:))

      Leurda o simti mai aproape dupa o anumita varsta,asta daca nu-ti place nici usturoiul...E cam tare in aroma si miros pentru cei mici sau cei mai tineri.:)Ideea e ca nici nu trebuie sa mananci prea multa.Sanatatea e in fiecare frunzulita.
      Duminica placuta!

      Ștergere
  11. si eu sunt fan Bärlauch (Allium ursinum) - asa cum cunosc eu ca se numeste. Abia aici in Germania am aflat despre ea si in fiecare primavara iesim la cules. Si noi o consumam ca salata, dar eu prepar si o pasta pe care o pastrez in frugider. Maruntite bine-bine aceste frunze, frecate cu un pic de sare si ulei de masline plus sâmburi de pin. Hmmmm! pusa la borcan si folosita de cate ori mancam spaghetti sau pentru a completa sau îmbunatati alte meniuri.
    Te pup. O duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ma gandeam cum as putea pastra mai mult timp aceate frunze cu proprietati magice.
      Multam de reteta!:)
      O saptamana insorita si inflorita de primavara sa ai!

      Ștergere